Agris.cz - agrární portál

ZN: Veterináři na Uherskohradišťsku zápasí s prasečím morem

21. 1. 1998 | ČTK

ZN: Veterinári na Uherskohradištsku zápasí s prasecím morem

PRAHA 21.ledna (CTK) - S novými ohnisky prasecího moru zápasí okres Uherské hradište. Onemocnením byla zasažena cerná zver v okolí obcí Osvetimany, Buchlovice, Kudlovice, Pitín a Bánov. Odstrel divocáku však muže šírení moru urychlit. Píší o tom dnešní Zemské noviny (ZN).

"Stát provádí monitoring, ala nedelá nic pro to, aby se nákaze zabránilo. Prvoradá by mela být opatrení - nejlépe vakcinace ve forme návnad," uvedl predseda Okresní nákazové komise v Uherském Hradišti Jan Halámek.

"Okresní veterinární správa narizuje v ohnisku nákazy likvidaci stád vcetne bachyní v dobe hájení," dodává Halámek s tím, že "kdyby myslivci pristoupili na toto stanovisko veterináru, museli by porušovat platné predpisy na úseku myslivosti. Otázka mimorádných odstrelu by se proto mela rešit na úrovni centrálních, nikoliv okresních orgánu," konstatoval Halámek.

Vakcinace domácích prasat se však od roku 1992 neprovádí, protože maso by bylo neprodejné do zemí EU. Pouze v Nemecku provádejí pokusy s vakcinací divocáku, zatím však ve stadiu overování.

Ani odstrel není dokonalým rešením. Podle nekterých odborníku muže šírení nákazy spíše napomoci. Do oblastí se sníženým stavem zvere se totiž mohou dostat prasata ze zamorených oblastí, píší dnešní ZN.

pok jd


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:00