Agris.cz - agrární portál

EU podle Nizozemska neustoupí, dokud nebudou vyřešeny brambory

20. 1. 1998 | ČTK

EU podle Nizozemska neustoupí, dokud nebudou vyrešeny brambory

BRUSEL 20.ledna (zpravodaj CTK) - Nizozemsko nedovolí podpis dohody o ekvivalenci veterinárních a fytosanitárních predpisu mezi EU a CR, dokud CR neumožní dovoz brambor z Evropské unie, ošetrených jí uznávanými chemickými prostredky. CTK to dnes na okraji zasedání ministru zemedelství EU sdelil Hendrik Riphagen, reditel v zahranicním odboru nizozemského ministerstva zemedelství.

Vysvetlil, že CR zatím nepovoluje dovoz brambor ošetrených chemickými prostredky proti klícovosti, používanými a uznávanými v Evropské unii. Požaduje naopak jejich ošetrení chemikálií, která je v EU zakázána.

"Je to malý problém, ale mel by být vyrešen. Žádáme, aby CR urychlila proceduru homologizace techto bezpecných a proverených prostredku, abychom tam mohli opet vyvážet brambory," uvedl Riphagen.

Dokud se to nestane, nebude podepsán zmínený veterinární a fytosanitární protokol k asociacní dohode EU-CR, který CR pritom vyjednala jako první z pridružených zemí a muže znacne prospet jejím vývozum do EU. Clenské státy ho na podzim schválily, poté se však postavily na stranu Nizozemska a odmítají ho podepsat. Podle dobrých zdroju podporují Haag zejména Nemecko a Francie, jež mají také zájem na vývozu brambor do CR.

Nizozemsko rozladily snahy CR v poslední dobe ruznými cestami bránit dovozu jeho brambor, který byl podle Riphagena "významný". Po predchozím prechodném uvalení cel se problém chemikálií jevil jako další opatrení k ochrane trhu. "My se nicméne držíme oficiálního stanoviska CR, že chemikálie musejí být provereny; to je zcela normální. Žádáme však pevný závazek, že tyto prostredky, podle našich norem zcela bezpecné, budou akceptovány," uvedl Riphagen.

Odborníci na tuto problematiku v Bruselu poukazují na to, že CR zacne záhy jednat o vstupu do unie, mela by proto mít zájem na harmonizaci legislativy, vcetne norem pro chemikálie a procedur jejich povolování. Proti argumentu, že drobný technický problém blokuje významnou dohodu, se Nizozemsko zaštituje práve postojem celé EU - všechny clenské státy si myslí, že tato vec musí být vyrešena, zejména ve vztahu k zemi, pro niž budou predpisy EU za pár let tak jako tak platit.

Cinitelé EU zatím odmítají reagovat na zprávy z Prahy o zavedení dovozních kvót na jablka ze západní Evropy. V soukromí uznávají, že vývoz jablek z EU je do jisté míry subvencován - práve na rozdíl od brambor.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:16