Agris.cz - agrární portál

EK považuje zavedení kvóty na dovoz jablek za neoprávněné

22. 1. 1998 | ČTK

EK považuje zavedení kvóty na dovoz jablek za neoprávnené

BRUSEL 22.ledna (zpravodaj CTK) - Za "neoprávnené" považuje Evropská komise rozhodnutí ceské vlády zavést kvótu na dovoz jablek ze zemí Evropské unie. CTK to dnes sdelil mluvcí komisare pro zemedelství Franze Fischlera.

"Toto opatrení je neoprávnené, je v rozporu s asociacní dohodou a nebylo Unii sdeleno podle procedurálních pravidel této dohody. Mohu ríci, že nás rozladilo," rekl mluvcí Gerry Kiely. Dodal, že obe strany budou mít k této veci 28.února v Bruselu technické konzultace.

CR podle Kielyho nemá nejmenší duvod zavádet omezení na dovoz jablek z EU, protože výroba a vývoz tohoto ovoce nejsou v EU subvencovány; ceská strana ovšem tvrdí opak. "Mohu ríci, že vývozci jablek do CR nedostávali refundace (rozdíl mezi cenou v EU a svetovou cenou). Pokud nejaké podpory byly, byly minimální."

Ceský krok komisi prekvapil i proto, že Unie do CR vyvážela dosud kolem 40.000 tun jablek rocne za ceny v prumeru vyšší, než jaké jsou ceny jablek nabízených domácími výrobci. Problém tedy bude podle zdroju v komisi zrejme jinde než v dovozu - v marketingu nebo organizaci velkoobchodu.

Opatrení ceské vlády zpochybnuje EK i z toho duvodu, že je namíreno skoro výlucne proti státum unie. "Netýká se ani Nového Zélandu, ani Jižní Afriky, ale pouze EU. Není tedy plošné, ale cílené," uvedl mluvcí.

Vláda 14.ledna rozhodla zavést kvótu o rocním objemu 24.000 tun; mela by být cerpána ctvrtletne ve výši 6000 tun. Na dovozy nad tento objem má být uvaleno 95procentní clo.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 22. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:15