Agris.cz - agrární portál

Loňské záplavy způsobily Povodí Odry škody za 17 miliard korun

22. 1. 1998 | ČTK

Lonské záplavy zpusobily Povodí Odry škody za 17 miliard korun

OSTRAVA 22.ledna (CTK) - Na 17,4 miliardy korun vycíslila škody z lonských nicivých záplav a.s.Povodí Odry, které je rozlohou 6252 kilometru ctverecních nejmenším ze ctyr povodí v Ceské republice. Cervencové povodne zasáhly 202 mest a obcí ve spádové oblasti oderského povodí. Na dnešní tiskové konferenci u príležitosti mezinárodního odborného semináre na téma Komplexní rešení reky Odry po povodních 1997 to rekl generální reditel spolecnosti Jirí Šašek.

Podle nej je patrné, že na beskydské strane vznikaly škody hlavne na vodních dílech a tocích, zatímco v takzvané jesenické oblasti utrpela firma nejvetší škody na majetku a soucasne nejvetší ztráty na životech. Jen na Bruntálsku dosáhly škody 37 procent ze všech škod spolecnosti.

Šašek informoval, že loni v cervnu zahájilo Povodí Odry provizorní práce na zlepšení prutoku koryt. Do techto prací vložila bezmála 190 miliónu korun, z toho zhruba sto miliónu získala formou komercního úveru. Letos hodlá tato stoprocentne státní firma vedle dalších projektu a studijních prací pokracovat predevším na oprave vodního díla Morávka. Na soubor neinvesticních opatrení by mela vynaložit cástku vetší než pul miliardy korun.

A.s.Povodí Odry provozuje sedm údolních nádrží a spravuje 57 jezu. Mezi významnými vodní toky ve správe spolecnosti je vodní dílo Šance a loni dokoncená Slezská Harta.

Elena Mazurová jw


Zdroj: ČTK, 22. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:59