Agris.cz - agrární portál

Dánsko nevylučuje uzavření hranic kvůli prasečímu moru

22. 1. 1998 | ČTK

Dánsko nevylucuje uzavrení hranic kvuli prasecímu moru

KODAN 22.ledna (CTK) - Dánsko nevylucuje uzavrení svých hranic a porušení pravidel volného obchodu v Evropské unii, pokud se epidemie prasecího moru v Nemecku priblíží tesne k jeho hranicím. Podle agentury AFP to rekl ministr potravinárství, zemedelství a rybolovu Henrik Dam Kristensen.

"Bezprostrední nebezpecí prasecího moru ale nehrozí," ujistil ve stredu vecer ministr více než 800 chovatelu dobytka, s nimiž se sešel ve meste Esbjerg na západe Dánska. Zduraznil zároven, že je pripraven prijmout nezbytná opatrení, aby se zabránilo šírení epidemie z nemeckých chovu na dánské farmy.

Epidemie prasecího moru propukla minulý týden ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a nekteré prípady byly už hlášeny i z lokalit v Dolním Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku. V dusledku epidemie musí být v Nemecku vybito nejméne 82.000 kusu veprového dobytka.

Dánsko, které vyváží do Nemecka rocne 1,3 miliónu malých živých selat a jatecních vepru, nezaznamenalo výskyt této nemoci od 30.let.

Dánské ministerstvo zemedelství hodlá zredukovat pocet príhranicních míst, kde jsou dánské dodávky prekládány do nemeckých kamiónu, predem dezinfikovaných a veterinárne prohlédnutých.

Dánské chovatele ovšem v této souvislosti znepokojují také snahy Nemecka primet Evropskou unii ke prijetí narízení o ockování proti prasecímu moru, které by výrazne poškodilo dánský vývoz veprového masa zejména do Japonska a USA. Tyto dve zeme, které jsou predními odberateli dánských chovatelu veprového dobytka, si totiž cení predevším toho, že vepri v Dánsku nejsou ošetrováni pomocí antibiotik a jejich maso proto neobsahuje zbytky medikamentu.

Dánsko je nejvetším svetovým vývozcem veprového masa. Objem jeho vývozu ciní 80 procent domácí produkce a loni predstavoval ve financním vyjádrení 3,5 miliardy dolaru.

Tatjana Weberová mž


Zdroj: ČTK, 22. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:35