Agris.cz - agrární portál

Kalina: Snížení kvót na dovoz piva do SR není na pořadu dne

22. 1. 1998 | ČTK

Kalina: Snížení kvót na dovoz piva do SR není na poradu dne

PRAHA 22.ledna (CTK) - Snížení kvóty pro dovoz ceského piva na Slovensko není na poradu dne. Po skoncení dnešního jednání zemedelského podvýboru Rady celní unie to zpravodaji CTK rekl námestek ministra zemedelství CR Antonín Kalina. Podle jeho slov tedy bude i nadále platit stávající dovozní kvóta pro ceské pivo, jejíž lonský objem se pohyboval kolem 600.000 hektolitru.

Kalina rekl, že podle slovenské strany sice Svaz slovenských pivovaru návrh na zavedení nižší dovozní kvóty pro ceské pivo podal na Ministerstvo hospodárství SR, ale žádost byla v prvním kole zamítnuta, nebot nebyly shledány legislativní duvody pro snížení dovozní kvóty.

Podle jeho slov nelze "ze dne na den", jak se obe strany dnes shodly, snížit dovozní kvótu bez porušení smlouvy o celní unii. Pokud by slovenská strana dospela k záveru, že jsou naplneny duvody pro zmenu kvóty, pak je treba tuto záležitost projednat nejprve v Rade celní unie.

Jak dále rekl, úcastníci dnešního jednání konstatovali, že v rámci celní unie zatím není v oblasti citlivých položek žádný zásadní problém. Na základe lonského vývoje podvýbor doporucil vyjmout ze seznamu citlivých položek cigarety a tabák.

Dnešní diskuse se také tocila kolem kvóty na dovoz vína, kdy slovenská strana požaduje k souhlasu ješte stanovisko pestitelu vinné révy. Podvýbor se také podle Kaliny shodl na tom, že ješte pred oficiálním zahájením jednání o prístupu do EU je žádoucí usporádat setkání predstavitelu zemí CEFTA.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 22. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:59