Agris.cz - agrární portál

Vinaři žádají nižší celní sazby na dovoz vína

26. 11. 1997 | Lidové noviny

LN - 26.11.1997

Vinari žádají nižší celní sazby na dovoz vína

- Výrazné snížení cla na dovoz vína ze zahranicí žádají od vlády nejvetší vinarské podniky na Morave.

Znojmo/Mikulov/Velké Pavlovice - Kvuli nižší letošní sklizni vinné révy na jižní Morave jsou nejvetší vinarské závody nuceny dovážet ješte vetší množství cisteren s vínem ze zahranicí než je obvyklé. Soucasne tak producenti zvýšili tlak na vládu s žádostí o snížení dovozního cla, resp. zvýšení kvóty na dovoz vína se sníženou celní sazbou.

"Letošní výkup vína od domácích pestitelu ze Znojemska byl v prumeru o šedesát procent nižší než v bežných letech s prumernou úrodou," rekl LN reditel Znovínu Znojmo Pavel Vajcner. Podle Vajcnera predvídali odborníci nižší úrodu již nekolik mesícu pred sklizní, takže Znovín již v té dobe nakoupil neprodané prebytky sudového vína malých družstev, a tím se predzásobil.

"Dovezli jsme také odrudové do známkového vína ze zahranicí, predevším ze Slovenska," doplnil Vajcner. Problém s dovozem je ve výši cla, které je nyní 87 procent, pricemž vinari požadují jeho snížení na 25 procent. Vajcner v této souvislosti upozornil na skutecnost, že do CR proudí španelské víno v tetrapackovém balení za šest korun za litr vcetne dopravy a cla. "Stát tak prichází o obrovské peníze na clech," domnívá se reditel. Druhou možností,jak se vyhnout vysokému clu za víno, je podle nej dovoz moštu, které jsou zdaneny pouze peti procenty. "Problém je v tom, že do moštu nikdo nevidí a nevíme vlastne, co obsahují," tvrdí Vajcner.

Ekonomická námestkyne firmy Víno Mikulov Anna Dvoráková pripustila, že rocne je sice stanovena urcitá kvóta na dovoz vína se sníženým clem, ta je ovšem takrka ihned vycerpána. "Kvóta je malá, takže požadujeme její zvýšení," rekl LN Dvoráková. Firma má podle ní v celním skladu v techto dnech šestatricet vagonu dovozového cerveného vína a ceká na další uvolnení kvóty. Krome toho dovezlo Víno Mikulov mošt z Madarska, jehož kvalitu hlídali zástupci moravské firmy prímo u madarského partnera.

Na vnitrozemských celnicích v techto dnech leží zhruba 15 milionu litru neprocleného vína. Tvrdí to reditel Vinium Velké Pavlovice Jaroslav Machovec. "Za clo 87 procent je ale nikdo neprevezme, takže dovozci cekají, zda vláda otevre kvóty se sníženou sazbou," uvedl. Ta je povolena rocne na zhruba 12 milionu litru, ovšem vína se spotrebuje u nás nejméne ctyrnásobek. Pritom tuzemské vinice nemohou podle Machovce tyto potreby ani zdaleka pokrýt.

Podle šéfu nejvetších moravských vinarských firem by se problémem otevrení kvóty na dovoz vína mela zabývat dnes vláda. "To už nám ale poslední týdny slibovala nekolikrát, takže si nedeláme iluze," uzavrel reditel Machovec.

Ivo Horák


Zdroj: Lidové noviny, 26. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 15:12