Agris.cz - agrární portál

Za vyšší ceny medu může deštivé léto

17. 11. 1997 | Plzeňský deník

Plzenský deník - 17.11.1997

Za vyšší ceny medu muže deštivé léto

- Nevlídné pocasí melo podle vcelaru z Plzenska vliv i na úhyny jinak zdravých vcelstev

Plzensko (zz) - Letošní "úroda medu" byla podle vcelaru na Plzensku ješte nižší než v minulých letech. Podepsalo se na tom predevším deštivé a chladnejší léto. Podle J. Stupky z Bdenevsi u Kozolup byly trochu vyšší výnosy pouze u kvetového medu. Pocasí však melo vliv i na úhyn vcelstev. "Vcelari, kterí se spolehli na to, že si vcely najdou dostatek potravy venku, a proto neprikrmovali, meli letos smulu. Úhyny byly v tomto prípade dost vysoké," uvedl J. Stupka a pokracoval: "Z toho duvodu docházelo také k tzv. tiché výmene matek. To znamená, že se vcely sice vyrojí, ale vrátí se zpet do úlu. Jen vymení starou matku za mladou."

V plzenském regionu také doznívá vliv nebezpecné nemoci vcel - varoázy. Ta v minulých letech zdecimovala vcelstva v celé Ceské republice, takže jejich soucasné pocty zdaleka neodpovídají jejich množství pred patnácti lety. Malé výnosy se však v soucasných dnech promítají také do cen medu. Pokud vcelar investuje do "výroby" jednoho kilogramu medu zhruba 44 korun, není divu, že ceny na tržištích a v obchodech šplhají do výše od sedmdesáti do devadesáti korun za kilogram.

"Mezi ty, kterí nejvíce konzumují med, patrí predevším duchodci a malé deti. I proto by cena medu nemela presáhnout sto korun za kilogram. Doufáme, že si lidé budou med kupovat i za ponekud vyšší cenu, která je zaprícinena predevším dvema špatnými medovými léty jdoucími po sobe," uvedl na záver J. Stupka.


Zdroj: Plzeňský deník, 17. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:10