Agris.cz - agrární portál

Nail & Tin si většinu peněz na nákup akcií masokombinátu půjčí

26. 10. 1997 | ČTK

Nail & Tin si vetšinu penez na nákup akcií masokombinátu pujcí

OLOMOUC 26.ríjna (CTK) - Spolecnost Nail & Tin si vetší cást penez na nákup 50 procent akcií Hanáckého masokombinátu pujcí u nejmenované banky. Firma Nail & Tin balík akcií vyhrála ve verejné obchodní souteži vyhlášené Fondem národního majetku (FNM) a po jejich zaplacení se stane majoritním akcionárem olomouckého masokombinátu, ve kterém již "jistý" podíl akcií vlastní. CTK to rekl jednatel Nail & Tin Pavel Dostál

"Nákup akcií budeme z vetší cásti financovat úverem a urcitou cást penez zajistíme z vlastních zdroju," uvedl Dostál. Odmítl však ríci, za jakou cenu spolecnost padesátiprocentní balík akcií masokombinátu vyhrála. Uvedl pouze, že nabídnutá cástka "zdaleka nedosáhla" orientacní ceny 198,7 miliónu korun, kterou pri vyhlášení obchodní souteže stanovil FNM.

Dostál rekl, že Nail & Tin by mela za akcie masokombinátu, které zatím vlastní FNM, zaplatit ješte letos. "Do konce roku chceme svolat mimorádnou valnou hromadu a chopit se vlastnických práv," dodal.

Spolecnost Nail & Tin, která se zabývá poradenstvím v oblasti potravinárské výroby, má základní jmení dva milióny korun a jejími podílníky je nekolik fyzických osob.

Nail & Tin ve svých podnikatelských plánech pocítá se zvýšením produkce masokombinátu, kterého chce dosáhnout zejména expanzí na zahranicní trhy. "Máme vazby na silné zahranicní obchodní firmy, které chceme využít pri pruniku na zahranicní trhy. Na export by mely jít predevším hotové masné výrobky," uvedl Dostál.

Jako majoritní vlastník se spolecnost Nail & Tin bude podle Dostála snažit udržet soucasný významný podíl Hanáckého masokombinátu na stredomoravském trhu. "Pro naši expanzi na zahranicní trhy využijeme rezervy ve výrobních kapacitách masokombinátu," dodal.

Nail & Tin podle Dostála pocítá také s investicemi do modernizace technologie masokombinátu, aby zvýšila produkci nekterých jeho provozu a kvalitu masných výrobku. "Neuvažujeme o propouštení pracovníku. Naším cílem je naopak udržet stávající zamestnanost," rekl Dostál.

Hospodarení Hanáckého masokombinátu, který je významným tuzemským producentem masných výrobku a uzenin, skoncilo v lonském roce kvuli odpisum nedobytných pohledávek a poklesu ziskových marží, zpusobeném tvrdou cenovou konkurenci v odvetví a rustem cen jatecných zvírat, se ztrátou 15 miliónu korun proti cistému zisku 791.000 tisíc korun v roce 1995. Tržby spolecnosti loni v porovnání s rokem 1995, kdy cinily 1,008 miliardy korun, klesly o osm procent na 928,3 miliónu korun.

Krome FNM, který dosud vlastní 50 procent akcií masokombinátu, drží minoritních 20 procent akcií spolecnost Masoma, založená managementem masokombinátu. Ta v souteži o takrka 50 procent akcií jako jediný souper Nail & Tin neuspela. Dalšími 12 procenty akcií disponuje spolecnost Moravia Broker Consultig.

Petr Behal ple


Zdroj: ČTK, 26. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:46