Agris.cz - agrární portál

Novák: Cena brambor letos nebude dramaticky stoupat

13. 10. 1997 | ČTK

HAVLÍCKUV BROD 13.ríjna (CTK) - Sklizen brambor v CR skoncí podle predsedy Ústredního bramborárského svazu Františka Nováka v tomto týdnu. Prumerný hektarový výnos, bez raných, se odhaduje na 23 tun. "Nabídka brambor je vyrovnaná s poptávkou, což se na trhu projevuje i príznivou cenou, která bude od ríjna pouze mírne, nikoliv dramaticky, stoupat," uvedl dnes pro CTK.

Bramborami bylo osázeno 73.000 ha, což je o 18 procent méne než loni, informoval. Raných brambor pak bylo osázeno o zhruba 2000 ha méne, presto se velmi rané odrudy budou v CR prodávat až do Vánoc, míní.

Tato komodita se k nám od 1.cervence nedováží, a to vzhledem k fytokaranténním podmínkám, uvedl. Od 1.zárí 1996 platí totiž narízení Státní rostlino-lékarské správy, že dovezené brambory musí být na poli ošetreny proti klícivosti pouze prostredkem Fazor, ostatní nemají v CR registraci.

Novák soucasne upozornil, že tato ochrana proti dovozu brambor není definitivní. Ve zkouškách pro registraci jsou další prostredky, bežne užívané v zemích EU. Okamžikem registrace, pravdepodobne v roce 1998, se situace dramaticky zmení, míní.

Pres nekolikaleté upozornování ministerstva zemedelství CR stále ješte neratifikovala dodatek k asociacní dohode s EU, která umožnuje dovoz brambor do CR prakticky bez množstevního omezení, a to za smluvní celní sazbu deset procent, což je z hlediska mezinárodního obchodu sazba naprosto zanedbatelná, podtrhl Novák. Naopak ceští prvovýrobci brambory vyvážet do zemí EU nemohou. Jen nepatrné množství sadby se nekterým pestitelum podarilo vyvézt do Madarska, Slovinska a na Ukrajinu.

Pestitelské a obchodní podmínky CR a zemí EU porovnají prvovýrobci na odborném seminári Obchod s bramborami 1997, který se za úcasti ministra zemedelství Josefa Luxe a prezidenta Agrární komory Václava Hlavácka uskutecní v pátek v Havlíckove Brode. Vedle ceských odborníku na nem vystoupí i rada hostu ze zemí Evropské unie i Ameriky, informoval Novák.

Prijede i prezident Asociace evropských obchodních svazu s bramborami (Europatat) Walter Ulrich. Od roku 1995 je jeiím clenem i ÚBS CR. Asociace má úzkou návaznost na zemedelskou komisi EU v Bruselu. "Informace, které dostaneme, nám budou užitecné v období pred vstupem CR do EU," uzavrel.

Jaroslava Mikešová


Zdroj: ČTK, 13. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:45