Agris.cz - agrární portál

Lux: Zúžení prodeje státní půdy fyzickým osobám je správné

9. 10. 1997 | ČTK

Lux: Zúžení prodeje státní pudy fyzickým osobám je správné

PRAHA 9.ríjna (CTK) - Konecné zúžení prodeje státní pudy v prvním kole z právnických osob na fyzické osoby, které jsou cleny právnických osob, je správným rešením. "Cím viditelnejší vlastník, tím zretelnejší odpovednost," rekl dnes na tiskové konferenci v Praze místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux. Nicméne v parlamentu ocekává "obrovskou diskusi" o finální podobe zákona.

Podle jeho slov bude predkupní právo platné po dobu minimálne deseti let a má zabránit spekulacím s pudou. Úrední cena se bude podle zákona rídit úrovní v den prevodu, v soucasné dobe je 30 až 160 tisíc korun za hektar. "Predpokládám obrovský zájem," domnívá se ministr.

Lux prohlásil, že pred vlastním prodejem zemedelským podnikatelum jsou predrazeni vlastníci majetku, do kterého je "vklíneno" maximálne deset procent státního pozemku. Predkupní právo bude mít rovnež vlastník nemovitosti na státní pude a obce dostanou zdarma pozemky na bytovou výstavbu.

Vláda je podle nej pripravena prodat 500 tisíc hektaru státní pudy, zbylých 300 tisíc je blokováno ruznými zákony nebo urceno k restitucím. Pudu bude prodávat Pozemkový fond výhradne obcanum CR, a to soukrome hospodarícím rolníkum, nájemcum a družstvum. Pocítá se též s obcemi, a to ve všech prípadech v rámci katastru dané obce a za predpokladu hospodarení minimálne na deseti hektarech.

Lux poznamenal, že koupenou pudu bude možno splácet po 30 let s tím, že deset procent bude stanoveno na zacátku predání majetku. Pri vetším poctu zájemcu rozhodne vyšší nabídka. Pokud se nabyvatel rozhodne pudu prodat, predkupní právo má ješte Pozemkový fond. "Celý proces by mel být ukoncen približne do roku 2004," odhadl Lux.

Petr Bayer jw


Zdroj: ČTK, 9. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:43