Agris.cz - agrární portál

Underberg denně vyrobí milión lahviček bylinného likéru

9. 10. 1997 | ČTK

Underberg denne vyrobí milión lahvicek bylinného likéru

BERLÍN 9.ríjna (zvláštní zpravodaj CTK) - Jeden milion dávkových lahvicek bylinného likéru Underberg o obsahu 0,05 litru vyrobí denne švýcarská firma Underberg AG. V produkci takto balených lihovin je firma první na svete. Vyplývá to z informací, které CTK poskytlo marketingové oddelení Underbergu.

Likér Underberg, hlavní produkt firmy, zaujímá na nemeckém trhu bylinných likéru 26 procent, což je zhruba stejne jako konkurencní znacka Jägermeister. Becherovka vyrábená v berlínském závode Underbergu se na tomto trhu podílí peti procenty. Krome vlastní výroby obchoduje Underberg také se svetovými znackami destilátu, vín a sektu, jako je napríklad madarský horký likér Unicum, nebo polská Grasovka wódka.

Firmu Underberg AG vlastní od roku 1981 rodina Emila Underberga z Zürichu. Rocní obrat firmy se pohybuje kolem jedné miliardy nemeckých marek. Firma Underberg AG vlastní nebo spoluvlastní celkem 24 spolecností a provozu, které jsou krome Švýcarska také v Madarsku, Rakousku, ve Francii a zejména v Nemecku.

V CR se spolecnost Underberg stala známejší predevším známkoprávním sporem se spolecností Jan Becher-Karlovarská Becherovka a.s., který v loni v Mnichove vyhrála.

Dva roky trvající soudní spor zaprícinil karlovarskému výrobci v roce 1995 ztrátu nemeckého trhu a mezirocní pokles exportu lihovin o 41 procent. Nulovým vývozem do Nemecka, který do roku 1994 cinil rocne milión litru lihovin, prišla karlovarská spolecnost o nekolik desítek miliónu korun.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 9. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:21