Agris.cz - agrární portál

Pribina letos zpracuje o pět miliónů litrů mléka více

8. 10. 1997 | ČTK

Pribina letos zpracuje o pet miliónu litru mléka více

HAVLÍCKUV BROD 8.ríjna (CTK) - O pet miliónu litru mléka více než loni zpracuje letos Pribina Pribyslav s.r.o., jejímž vlastníkem je francouzská firma Bongrain. Výsledky za devet mesícu dávají predpoklad, že lonský obrat, který dosáhl zhruba pul miliardy korun, se zvýší o více než deset procent. Firma dodá na tuzemský i zahranicní trhy asi 6500 tun mlécných výrobku, uvedl dnes pro CTK reditel spolecnosti Václav Žatecka.

Behem trí let bude Pribina potrebovat o 15 miliónu litru mléka více a její obrat se priblíží miliarde Kc, uvedl jednatel spolecnosti Oldrich Obermaier, tajemník ceského výboru mezinárodní mlékarské federace. I proto se chová k prvovýrobcum korektne, její výkupní ceny surového mléka se pohybují nad celostátním prumerem, tvrdí.

Podle nej není ceské mlékárenství v krizi, jak se casto píše, ale prodelalo velký technologický rozvoj vlivem polistopadové konkurence na trhu. Kvalita, sortiment i obalová technika je na srovnatelné úrovni se svetem.

Pribina vyrábí na tri desítky druhu výrobku, jejím nosným programem jsou plísnové sýry - Hermelín a nyní i francouzský Geramont. Tavené sýry predstavují asi 30 procent výroby a oblibe se teší zejména smetanové krémy Pribinácek.

Majitelé od roku 1993 investovali do modernizace spolecnosti rádove desítky miliónu korun. Zmenila se kvalita výrobku, jejich gramáž i obaly, prodloužila trvanlivost. To dává predpoklad k exportu výrobku. Loni do Polska a na Slovensko vyexpedovaly asi deset procent objemu výroby, letos pronikají na ruský trh a pripravují se na vstup do západní Evropy.

Pribina vznikla na základech Mlékarského a pastevního družstva v roce 1924. Od roku 1993 ji vlastní francouzská firma Bongrain. Zamestnává pres 300 lidí.

Kontakt: Pribina Pribyslav, s.r.o., 582 22, tel.:0451/484 821.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 8. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:45