Agris.cz - agrární portál

ZD Hlavnice letos očekává dvoumiliónovou ztrátu

8. 10. 1997 | ČTK

ZD Hlavnice letos ocekává dvoumiliónovou ztrátu

HLAVNICE (okres Opava) 8.ríjna (CTK) - Ztrátu zhruba dva milióny korun ocekává letos ZD Hlavnice, které patrí mezi nejvetší zemedelská družstva na Opavsku. Loni vytvorilo symbolický zisk 100.000 korun pri obratu 72 miliónu korun, letos ocekává obrat asi o deset až 15 miliónu korun menší. CTK to dnes rekl predseda družstva Jan Zemek.

Podle jeho slov v CR postupne zaniká živocišná výroba, která je vzhledem k nízkým dotacím ztrátová. "Naše družstvo má již nyní ztrátu v živocišné výrobe víc než šest miliónu korun, která se letos vyšplhá asi na osm miliónu. Proto se u nás neustále snižuje pocet skotu a prasat," uvedl predseda.

ZD dostává za kilogram živé váhy prasat 32,72 koruny, což predstavuje ztrátu asi sedm korun na kilogramu. U býku je prumerná cena 34,43 koruny za kilogram, u jalovic 24,70 koruny a u krav 20,29 koruny, což ciní prumernou ztrátu 17 korun z kilogramu. Prumerná cena mléka, které ZD prodává, je 6,98 koruny za litr, což predstavuje ztrátu 1,46 koruny na litru.

"Dotace jsou tak nízké, že napríklad na kráve máme ztrátu 7000 korun rocne," priznal Zemek.

Rentabilitu ZD Hlavnice zachranuje rostlinná výroba. Na 798 hektarech pudy se pestuje jecmen ozimý a jarní, pšenice ozimá, repka ozimá a mák. Letošní sklizen však velmi negativne ovlivnily cervencové záplavy. Ty zhoršily kvalitu úrody, která nedozrávala biologickou cestou. Družstvo proto dosáhne o šest procent nižší výnosy než loni.

Letošní predpokládanou ztrátu muže ješte cástecne snížit prodej brambor, které družstvo pestuje na 34 hektarech a jejichž letošní výnos dosáhl 40 tun. "Doufáme, že nedojde opet k situaci, kdy jsme museli na jare prodávat 48 vagónu brambor za 1,80 koruny za kilogram, které zpusobily družstvu ztrátu ve výši dvou miliónu korun," rekl Zemek.

Velkým problémem družstva je množství pohledávek, které presahují cástku osmi miliónu korun, z nichž je po lhute splatnosti více než tretina. "Mlékárny Opava nám dluží více než milión, firma Artex pres 400.000 korun a nám nezbývá nic jiného, než se také stát dlužníky. Nyní dlužíme kolem 3,5 miliónu korun," upresnil.

Predsedu trápí také propouštení zamestnancu družstva vzhledem ke snižování živocišné výroby, napríklad letos k 1.lednu muselo odejít 16 pracovníku.

"Jak to tak pujde dál, z nynejších 100 pracovníku zbude v brzké dobe asi 50 lidí," dodal Zemek.

Tomáš Želazko mha


Zdroj: ČTK, 8. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:21