Agris.cz - agrární portál

O dotace musí zemědělci požádat do 31.ledna

30. 10. 1997 | ČTK

O dotace musí zemedelci požádat do 31.ledna

ŽDÁR NAD SÁZAVOU 30.ríjna (CTK) - O udelení dotace z programu na podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství musí zájemci požádat príslušný územní odbor ministerstva zemedelství do 31.ledna, uvedl na dnešním setkání prvovýrobcu z podhorských a horských oblastí na Ždársku ministr zemedelství Josef Lux s tím, že podpurné programy našly svuj legislativní odraz v zemedelském zákonu, který vejde v platnost v listopadu.

"Do stredy bude ukonceno mezirezortní pripomínkování vládního návrhu programu a první z žadatelu by mohli zálohu obdržet již v breznu," uvedl v diskusi vrchní reditel zemedelské sekce ministerstva František Havír.

Nárok na udelení podpory budou mít zemedelci z méne príznivých oblastí, to je s prumernou cenou zemedelské pudy do ctyr korun za metr ctverecní, pri splnení obecných a dílcích kritérií, upresnil.

Obecná kritéria stanoví, že žadatel musí obhospodarovat více než dva hektary zemedelské pudy, nesmí být státním podnikem, príspevkovou ci rozpoctovou organizací, s výjimkou obcí a zemedelských univerzit. Celou výmeru pak musí udržovat v kulturním stavu a musí mít vyporádány své závazky.

Výše dotace bude vypocítána na základe poctu bodu. Jeho hodnota se pak bude odvíjet ze souctu bodu z celé CR, které se vydelí sumou penez: na príští rok 4,392 miliardy korun, dodal Havír.

Tato podpora bude podle jeho informací strednedobá: pocítá se s jejím vyplácením až do vstupu CR do EU. Hodnota bodu bude v následujících letech variabilní s možnostmi státního rozpoctu. Týkat by se mohla prvovýrobcu hospodarících na 44 procent zemedelské pudy v CR.

Mezi dílcí kritéria potom patrí intenzita chovu hospodárských zvírat, chov telat masného plemene pastevne odchovávaných s matkou, ekologické zemedelství, ci chov dojnic s užitkovostí 4.500 litru a vyšší. Nárok na dotace budou mít i zemedelci z 12 okresu se zhoršenými ekonomickými a demografickými podmínkami.

Jaroslava Mikešová bm


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:28