Agris.cz - agrární portál

Soukromí zemědělci vítají návrh vlády na prodej státní půdy

12. 10. 1997 | ČTK

Soukromí zemedelci vítají návrh vlády na prodej státní pudy

PRAHA 12.ríjna (CTK) - Možnost prodeje státní pudy pouze fyzickým osobám, kterou obsahuje vládní návrh zákona o podmínkách prevodu zemedelských a nekterých lesních pozemku ve vlastnictví státu, neboli návrh zákona o prodeji státní pudy, uvítalo Sdružení soukromých zemedelcu CR (SSZ CR). CTK o tom informovala první místopredsedkyne SSZ CR Marie Brodinová.

Podle jejích slov tento návrh nijak neomezuje práva právnických osob, protože každý clen právnické osoby si bude moci státní pudu koupit na svoje jméno a zvýšit tak svuj podíl, ci vklad v dané právnické osobe. Zároven tento návrh zarucuje prednostní prodej státní pudy zemedelcum, kterí na ní hospodarí nebo chtejí hospodarit, pred temi, kterí s ní hodlají pouze obchodovat.

Za diskriminacní však Brodinová považuje podmínku uvedenou v návrhu, podle níž muže Pozemkový fond CR prodat tyto pozemky pouze jejich nájemcum a samostatne hospodarícím rolníkum, kterí provozují zemedelskou výrobu na rozloze nejméne deset hektaru pozemku v katastrálních územích obce, do nichž náležejí pozemky urcené k prodeji.

SSZ CR rovnež doporucuje nahradit predkupní právo státu na prodávanou státní pudu povinností státu koupit ji zpet za puvodní cenu minimálne po dobu 20 let, po kterou lze rozložit splátky.Tak by byli prípadní spekulanti zcela vyrazeni.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 12. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:47