Agris.cz - agrární portál

Zelináři sýčkují, že vitamíny podraží

6. 11. 1997 | Zemské noviny

ZN - 6.11.1997

Zelinári sýckují, že vitamíny podraží

- Velkoskladum docházejí kvuli francouzské blokáde jižní plody

Praha - Stav našich peneženek zrejme ovlivní stávka francouzských dopravcu, která od pocátku týdne komplikuje život nejen evropským autodopravcum, ale také ceským prodejcum zeleniny a ovoce. Tuzemským velkoskladum zacínají docházet zásoby a prodejci sýckují, že zdraží.

"Neco tady ješte máme, ale jsou to zbytky," sdelil ZN majitel firmy Grenada Jaroslav Schorálek. "Do konce týdne vydrží, ale príští týden by to už mohl být problém. Pokud budeme nuceni zboží dovážet z jiných oblastí, napríklad z Turecka, tak by zdražení mohlo být podstatné," dodal J. Schorálek. Podobný názor zastává i Patrik Fejtek z pražské firmy Ceroz: "Blokáda se urcite negativne projeví. Zboží je nedostatek a celá Evropa se již soucasné situace cenove prizpusobila. Napríklad zelenina z Holandska je dražší a podražily pochopitelne i citrusy ze Španelska a další ovoce z Francie, které se sem ted nedostane." Vetšina prodejcu se shoduje na tom, že pokud bude stávka trvat nekolik dní, nebude pro ne znamenat velký problém. Jestliže se však protáhne na nekolik týdnu, jako v minulém roce, bude to vážné.

Ceské velvyslanectví ve Francii vcera uvedlo, že mu není znám ani jeden prípad zablokovaného nákladního vozu z CR.

Podle informací ZN však zustala ve Francii rada ceských ridicu. Muže se ovšem stát, že nekterým z nich se podarí dorazit domu. "Máme jeden kamion v blízkosti Lyonu. Ridici se brzy ráno podarilo využít nepozornosti stávkujících a projel. Bohužel ho zase zastavil zátaras u nájezdu na dálnici," rekl ZN jednatel dopravní firmy A.V.S. Vegamis Miroslav Holub. Podle nej se zatím ridicum darí zátarasy projíždet: "Ridici nekde uvíznou, ale za pul dne se situace zmení a oni mohou pokracovat." Na situaci kolem stávky francouzských ridicu reagovala spolecnost Cechofracht. Ta oznámila, že bude v nastávající sezóne dovážet citrusové ovoce ze Španelska vlakem. Podle tiskové mluvcí Jarmily Nevarilové je doprava rychle se kazícího zboží po železnici aktuální nejen proto, že je casove srovnatelná, ale také proto, že se, vzhledem k soucasné stávce ridicu ve Francii, jeví jako spolehlivejší.

Matej Hušek


Zdroj: Zemské noviny, 6. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:30