Agris.cz - agrární portál

Obavy o sklizeň podpořily sójové boby

12. 11. 1997 | Hospodářské noviny

HN - 12.11.1997

Obavy o sklizen podporily sójové boby

- Ceny sójových bobu se po predvcerejším prudkém poklesu opetovne vzchopily. Obchodníci spekulují, že dešte v Jižní Americe by mohly opozdit sklizen.

Sójové boby ve vcerejší seanci opet stouply. Pomohly jim spekulace o možném zpoždení skliznových prací v Jižní Americe. Med naopak klesla. Trh nepovzbudily ani pozitivní informace o pádu zásob a síle svetové poptávky.

Aktivní lednový kontakt na sójové boby, kotovaný na chicagské CBOT, stoupl v prubehu dopolední cásti seance nad 7,30 USD za bušl. Dostal se tak na úroven, na které se v dopolední cásti dne pohyboval minulý pátek pred pondelním pádem. Celkove vzrostly ceny sójových bobu v tomto mesíci již o 4,5 procenta.

Bobum pomohly výše spekulace o možném zdržení jihoamerických skliznových prací. Podle názoru nekterých obchodníku by se mokré pocasí v Jižní Americe mohlo odrazit ve zdržení setby sójových bobu. Toto zdržení by poté mohlo zkomplikovat i sklizen této komodity. V soucasné dobe je navíc svetová poptávka po sójových bobech na solidní úrovni. V nekterých pestitelských oblastech Brazílie si již dešte vynutily odložení setby o tri týdny. Brazílie by letos mela vyprodukovat zhruba 20 procent svetové sklizne sójových bobu, a komplikace v nabídkové situaci v tomto regionu se proto odráží na celkovém stavu trhu.


Zdroj: Hospodářské noviny, 12. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 08:20