Agris.cz - agrární portál

Růst zásob srazil ceny kukuřice

11. 11. 1997 | Hospodářské noviny

HN - 11.11.1997 (zkráceno)

Rust zásob srazil ceny kukurice

- Neocekávaný nárust amerických zásob snížil cenu kukurice pod úroven posledních týdnu. Ceny této zrniny zatím stále podporuje absence silných prodeju na strane farmáru.

Kukurice ve vcerejším obchodování spadla znacne níže. Na mentalitu trhu zapusobila zprávy americké vlády o stavu zásob kukurice v USA.

Aktivní prosincový kontrakt na kukurice obchodovaný na chicagské CBOT se ihned po zahájení seance propadl až na 2,7525 USD za bušl. Tím se dostal pod úroven predcházejících dvou týdnu, kdy povetšine obchodoval nad 2,80 USD za bušl.

Obchodníci prodávali v reakci na zprávu amerického ministerstva zemedelství (USDA) o vývoji zásob v USA. K 31.srpnu cinily americké zásoby kukurice 928 miliónu bušlu, což je více, než se dosud analytici domnívali. Toto císlo naznacuje slabší mezinárodní poptávku po americké kukurici a také vyšší objem sklizne, než pred mesícem USDA predpovídalo. Ministerstvo nyní odhaduje objem letošní podzimní sklizne na 9,359 miliardy bušlu. To je tretí nejvetší objem americké sklizne v historii. Situace navíc komplikují vývozní snahy Cíny, která by mela vyvézt ctyri milióny tun kukurice, což znacne prevyšuje dosud predpokládaných 2,5 miliónu bušlu.

- Jaroslav Poríz


Zdroj: Hospodářské noviny, 11. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:59