Agris.cz - agrární portál

Od Nového roku skončí hlavy všech poražených krav v kafileriích

14. 11. 1997 | Slovo

Slovo - 14.11.1997

Od Nového roku budou koncit hlavy všech poražených krav v kafileriích

- Požadavek EU zrejme ovlivní ceny hovezího

Od nového roku by se nemely do masných výrobku zpracovávat hlavy skotu. Všechny by totiž mely skoncit v kafileriích. Vcera to rekl Slovu predseda Spolecenstva rezníku a uzenáru CR Zdenek Šimánek. Jde o podmínku Evropské unie (EU), bez jejíhož splnení bychom nemohli vyvážet skot a hovezího maso.

Duvodem je prevence proti výskytu BSE, tedy tzv. nemoci šílených krav. Jelikož tato nemoc ohrožuje mozek a míchu, správne by mela být i vyjmuta místa kolem pátere a míchy. Masný prumysl a zpracovatelé masa na jatkách budou muset hlavy dobytka na své náklady odvážet do kafilerií a platit jejich spálení.

Poplatek za kilogram hlavy predstavuje 18 Kc a pri její váze 17 až 25 kg pujde v prumeru o 400 Kc na kus. Tuto cástku tedy zaplatí rezníci za každý poražený kus. Navíc prijdou o cenné suroviny, jako lícka, mulce a podobne, které jsou soucástí receptury ruzných masných výrobku. Z obchodu samozrejme zmizí mozek dobytcat. Opatrení, jež by podle všech predpokladu melo vstoupit v platnost 1. ledna 1998, s sebou samozrejme ponese i urcité zdražení hovezího masa. Zatím platilo jen v Anglii, materském státe hromadného výskytu šílenství krav. V evropských státech se výskyt BSE zpusobený tzv. priony vyskytl sporadicky v Nemecku, Švýcarsku a jen v jednotlivých prípadech u vetšiny evropských státu. Jak se usuzuje, ohnisko bylo jediné, ve Velké Británii. U nás nebyl zaznamenán žádný výskyt, proto Spolecenstvo zpochybnuje nutnost zavedení tohoto prísného opatrení od Nového roku, a jak Šimánek ríká, nedovede si ani predstavit dopad dusledku príkazu Unie.

Eugenie Línková


Zdroj: Slovo, 14. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:22