Agris.cz - agrární portál

Bude maso v příštích týdnech opět dražší?

11. 11. 1997 | Práce

Práce - 11.11.1997

Bude maso v príštích týdnech opet dražší?

Ceny masa v posledních týdnech stále rostou. Dá se dokonce ríci, že urcite vydelal ten, kdo si nakoupil maso do mrazáku. Do konce roku bude totiž zrejme ješte dráž. Paradoxem je, že více šplhají do výšin ceny veprového masa než hovezího, prestože ve svete je tomu práve naopak.

Ten, kdo nekdy nakupoval maso v zahranicí, nebo jen tak obcházel prodejny, urcite zaznamenal, že je hovezí vždy dražší zhruba o tretinu než veprové. A to je zase zhruba o tretinu dražší než kurata. Ostatne kurata všude patrí mezi nejlacinejší jídla.

Z hlediska producentu a jejich nákladu je naprosto logické, že produkce hovezího masa je dražší než produkce veprového a veprového zase než kurecího. U nás se ale tento trend nedarí kopírovat.

Ale to není jediná tajenka cenové politiky u masa. Zatímco napríklad kurata zemedelci prodávají zpracovatelum v prumeru za 27,65 koruny za kilogram, spotrebitel za ne v obchodech platí mnohem více. Kilogram kurete se podle Ceského statistického úradu prodával tento týden v CR v prumeru za více než 66 korun. V jihoceském regionu stál kilogram dokonce témer sedmdesát korun.

Obdobná cenová politika je ale i u veprového a hovezího masa. V prumeru zemedelci prodávají zpracovatelum kilogram veprového za 42,60 koruny a hovezího za necelých ctyricet korun. Pravda, prase ci býk mají rozdílné druhy masa v ruzné cenové úrovni, ale když se podíváme na ceny v obchodech, jsou v prumeru neadekvátne vyšší. Napríklad veprová kýta se v prumeru v CR prodává za 142,30 koruny a v severomoravském regionu dokonce za témer 150 korun. Kdo tedy vydelává na nás, spotrebitelích? Zpracovatelský prumysl? Rezníci v prodejnách? Tot otázka. Budeme-li na ni hledat odpoved, zjistíme, že asi všichni.

Chceme-li koupit laciné maso, príliš neuspejeme. Drahé je prední hovezí i bucek, drívejší jídlo chudých. Také rízky nás leckde prijdu dráž než roštená. Jak se zdá, pomalu nastává doba, kdy se kvalitní druhy hovezího masa pohybují skoro na úrovni cen masa veprového, a to se ve vyspelé Evrope opravdu jen tak nevidí. Nezbývá než hledat místa, kde prodávají lacineji. A že to jde, dokazují rozdíly v jednotlivých obchodech. Napríklad na veprové kýte dosahují v jednom meste až dvacet korun za kilogram. A to si myslím, že už je citelná úspora pro rodinnou pokladnu.

Blanka Dvoráková


Zdroj: Práce, 11. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:02