Agris.cz - agrární portál

Zemědělský zákon je bezzubý a proklamativní, tvrdí komora

8. 9. 1997 | Právo

Právo - 8.9.1997

Zemedelský zákon je bezzubý a proklamativní, tvrdí komora

Vládní návrh zemedelského zákona, který v pátek ve tretím ctení prijala Snemovna, je nepodstatnou, proklamativní záležitostí a zemedelcum mnoho nepomuže. CTI to sdelil prezident Agrární komory (AK) CR Václav Hlavácek.

Podle tajemníka AK Jana Záhorky mel zemedelský zákon rešit také vynetí základních zemedelských komodit z hospodárské souteže a stanovit tržní rády. Jejich absence v tomto zákone podle jeho slov komore velmi chybí, protože s tržními rády pracuje i Evropská unie. Ochrana domácích zemedelcu na základe dvou paragrafu je podle Záhorky rovnež nekomplexní. Netýká se všech komodit, nereší ani rozdílné celní sazby mezi CR a EU u základních komodit, napríklad cukru ci hovezího masa.

Poslanci kompromisní znení upraveného vládního návrhu zákona schválili naprostou vetšinou 163 proti dvema hlasum. Vládní návrh zemedelského zákona má prispet k vytvorení podmínek pro zemedelské podnikání, stanovit rámec pro státní podporu podnikatelum v tomto sektoru prostrednictvím vládních podpurných programu. Definuje také mimoprodukcní funkce zemedelství, spocívající v ochrane prírodních zdroju a v tvorbe kulturní a osídlené krajiny. Ministr Josef Lux dodatecne zaclenil do zákona pozmenovací návrhy, které v zájmu ochrany domácího trhu umožnují u dovážených potravin stanovit minimální ceny a vybírat dovozní cla. Podpurné programy a dotace pro zemedelce bude podle zákona schvalovat Snemovna spolu se zákonem o státním rozpoctu. Zákon má nabýt úcinnosti tricet dní po jeho vyhlášení.

- sp, CTI


Zdroj: Právo, 8. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:45