Agris.cz - agrární portál

Zvýšení dotací do zemědělství nebude výrazné, jak žádá AK

8. 9. 1997 | Zemské noviny

ZN - 8.9.1997

Zvýšení dotací do zemedelství nebude výrazné, jak žádá Agrární komora

Je témer jisté, že dotace pro chovatele skotu, jejichž zvýšení o 1,3 miliardy korun pro príští rok požadují zástupci Agrární komory CR (AK), bude podstatne nižší. Stejná je situace i u další citlivé komodity, kterou je mléko. Vyplývá to z informací, které zaznely na spolecném jednání predstavenstva AK a zemedelského výboru parlamentu.

Námestek ministra zemedelství Václav Slavícek pripustil, že soucasná produkce mléka v CR je nízká, nepredpokládá však, že by do doby vstupu CR do EU vzrostla tato produkce ze soucasných asi 2,2 miliardy litru na tri miliardy litru. Podle jeho slov je možný nárust maximálne na 2,7 až 2,8 miliardy litru. Úroven produkce mléka v CR pri vstupu do EU bude urcovat budoucí výrobní kvóty mléka pro CR v rámci EU.

Podle Slavícka stát nemuže dotovat ve zvýšené míre produkci mléka, respektive jeho export. Maximální cástka, o kterou by v prípade úspešného jednání s ministerstvem financí bylo možné v príštím roce zvýšit dotace do této oblasti, je odhadována na 500 milionu korun.

Na podporu chovu skotu bez tržní produkce mléka hodlá pro príští rok ministerstvo zemedelství požadovat stejné dotace jako letos, a to ve výši 500 milionu korun. Dotace na podporu hospodarení v okrajových oblastech budou navrhovány ve výši šest miliard korun a prostredky pro Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond ve výši ctyri miliardy korun. Otázkou ovšem je, jaké dotace budou skutecne po jednání ve státním rozpoctu na príští rok schváleny, dodal Slavícek.


Zdroj: Zemské noviny, 8. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:21