Agris.cz - agrární portál

Vzniká největší cukrovarnická skupina v republice

10. 9. 1997 | Hospodářské noviny

HN - 10.9.1997

Vzniká nejvetší cukrovarnická skupina v republice

- O povolení spojení zacíná jednat Úrad pro ochranu hospodárské souteže

Ceské cukrovary (CC), a.s., se staly soucástí francouzské cukrovarnické skupiny SDA Origny, která v srpnu získala kvalifikovanou vetšinu (tedy pres 66 procent akcií CC), oznámil generální reditel spolecnosti Pavel Syrucek. Propojením vzniká nejvetší tuzemská cukrovarnická skupina, ovládající jenom v Cechách okolo 40 procent trhu. "Ke spojení došlo tím, že francouzská spolecnost Société Anonyme Sucriére de Berneuil sur Aisne získala sto procent akcií spolecnosti 1. Ceská cukerní," uvedl tiskový mluvcí Úradu pro ochranu hospodárské souteže Ivo Skoumal. 1. Ceská cukerní pritom podle výpisu ze Strediska cenných papíru Praha na konci srpna vlastnila 67 procent akcií CC. Skoumal dodal, že úrad obdržel návrh na zahájení správního rízení ve veci povolení spojení podniku poslední srpnový týden a dosud nevydal rozhodnutí.

"V Evropské unii je cukrovarnictví postaveno na velkých cukrovarech, z nichž každý vyrábí 70 až 100 tisíc tun cukru rocne a prizpusobení tomuto trendu vyžaduje velkou a kapitálove silnou skupinu," zduvodnil Syrucek francouzskou akvizici. Dodal, že k takovému rešení prispel i letošní obchodní rok, ve kterém se do situace cukrovaru v dusledku nadvýroby cukru promítl pokles cen až pod výrobní náklady a negativne se projevily i zvýšené úrokové sazby.

SDA Origny dosud vlastnila rozhodující podíl ve spolecnosti TTD cukrovar a rafinérie Dobrovice, a.s., a jejím prostrednictvím také v Pražské cukerní spolecnosti. Dobrovický cukrovar vyrobil loni približne 65 tisíc tun cukru, cukrovary Pražské cukerní okolo 50 tisíc tun cukru. Holding CC vlastní 9 cukrovaru prostrednictvím spolecností Union cukr Kolín, Cukrovary BANOP, Severocukr Žatec a Cukrovar Ceské Mezirící. Ve spolecnosti Cukrovar Litovel, která sama ovládá další stredomoravský podnik - Cukrovar Unicov, a.s., drží CC prostrednictvím Cukrovaru Ceské Mezirící približne ctvrtinový podíl akcií. Lonské konsolidované tržby CC byly približne 4,6 miliardy Kc a cukrovary holdingu vyrobily približne 190 tisíc tun cukru. Nyní má celá skupina pod francouzskou kontrolou celkem 12 závodu.

Závody holdingu CC zahájí letošní kampan 23. zárí a podle dosavadních odhadu pocítají se zpracováním 900 tisíc tun cukrové repy, což predstavuje výrobu 120 tisíc tun cukru. V celé CR by podle dostupných údaju melo být letos zpracováno okolo 3,8 miliónu tun cukrové repy.

Petr Liška


Zdroj: Hospodářské noviny, 10. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:43