Agris.cz - agrární portál

Kuchaři o svém svátku litovali, že většina lidí se chce jen rych

7. 8. 2000 | Zemské noviny

Kuchaři o svém svátku litovali, že většina lidí se chce jen rychle najíst

Již potřetí oslavovali na pražském Výstavišti kuchaři a cukráři svého patrona, svatého Vavřince. Než byly oslavy oficiálně zahájeny, vysvětil farář Alois Kánský před kostelem sv. Antonína na Strossmayerově náměstí dřevěnou sochu svatého Vavřince. Odtud vyrazil průvod kuchařů s muzikanty a mažoretkami na Výstaviště, kam se již začali hrnout první návštěvníci. Správně tušili, že jejich mlsné jazýčky si přijdou na své. Na Křížíkově fontáně pak čtyři statní kuchaři postavili sošku svatého Vavřince a oslavy se rozjely v plném proudu. "Hlavní důvod, proč jsme se rozhodli pořádat svatovavřinecké oslavy pravidelně, je jednoduchý. Chceme zkrátka lidem ukázat, že kuchaři jsou mistři a že by si jich lidé podle toho měli vážit," řekl člen Asociace kuchařů a cukrářů a duchovní otec oslav Jan Pýcka. Přestože v jednotlivých pavilonech kuchaři navařili takové pochoutky jako srnčí guláš a lososové steaky, lidé zřejmě neměli chuť uznávat umění takových mistrů, kteří se účastní v rámci Asociace kuchařů a cukrářů všech mezinárodních soutěží. "Jsme naštvaní, protože jsme se snažili udělat práci, jak nejlépe umíme, a vidíme jen strašnou aroganci. Ti lidé chtějí jen rychle jíst," řekl kuchař Martin Slezák, který letos získal titul Kuchař roku 2000. Podle Jana Pýcky lidé stále žijí v přesvědčení, že českou klasikou je vepřo knedlo zelo. "Faktem je, že česká kuchyně je stále pozadu za tou zahraniční. Je to tím, že tu existují určité bariéry z minulosti. Kuchaři se čtyřicet let omezovali na sůl a pepř. Recepty našich babiček již nikdo nepamatuje. Kuchařů si lidé neváží a je to škoda. Vždyť kuchař byl vždy symbolem vyspělosti země," řekl Pýcka. Součástí oslav byl i závod kuchařů a maraton v pečení palačinek. Padl dokonce rekord - pražskému týmu kuchařů se za 24 hodin podařilo připravit 2125 palačinek. Loňský výsledek byl překonán o 310 palačinek. Včera se ke svatému Vavřinci připojil svatý Hubert, který je patronem myslivců, a proto návštěvníci ochutnávali i zvěřinové speciality. Nedělní program zahrnoval soutěže v pojídání bramborových knedlíků, Miss Šenku či jízdy zručnosti na kolech. Představil se juniorský a seniorský reprezentační tým kuchařů, které Českou republiku zastupují na mezinárodních soutěžích. Svatý Vavřinc se narodil ve třetím století ve Španělsku a poté, co císař Valerián nechal popravit papeže Sixta II., rozdělil církevní majetek mezi prostý lid. Zato byl upálen na žhavém roštu. Kromě kuchařů a cukrářů uctívají svatého Vavřince i hasiči, studenti, pivovarníci a další.


Zdroj: Zemské noviny, 7. 8. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 21:21