Agris.cz - agrární portál

Profesor Černý spolupracuje s hradeckými lesníky

2. 8. 2000 | Hradecké noviny

Brnenský odborník svetového jména spolupracuje s hradeckými lesníky

EXPERTÍZA / Pochuzka ohroženými porosty spojená se zasveceným výkladem a návodem k náprave se vcera uskutecnila na území Mestských lesu Hradec Králové.

Pozvání k návšteve hradeckých lesu a žádosti o odbornou pomoc vcera vyhovel prof. Alois Cerný z Mendelovy univerzity, Fakulty drevarské a lesnické v Brne.

Duvodem jsou houby

Ve svete uznávaného znalce do Hradce neprivedl zájem o klouzky nebo hriby. Na rozdíl od laických houbaru lesem neprocházel s pohledem upreným k zemi, ale smerujícím vzhuru. Zkušené oko na kmenech borovic hledalo drevokaznou houbu s názvem ohnovec borový (Phellinus pinii), rozšírenou po celé Euroasii. "Odhadujeme, že asi 30 procent našich borovic ve stárí nad 120 let je touto houbou napadeno. Tím se výrazne snižuje výnosnost dreva pri prodeji," vysvetlil potrebu odborné konzultace reditel Mestských lesu Hradec Králové Zdenek Petrík.

Napadá jádrové drevo

K prvnímu zastavení a úvodní prednášce došlo u jednoho z nejkrásnejších stromu na území mestských lesu, u 180 let staré borovice lesní. Ta pres úctyhodný vek nevykazovala žádné napadení. Ohnovec borový pusobí rozklad jádrového dreva. Stromy tedy mohou být infikovány až ve stárí 30, 40, 50 roku, kdy se jádrové drevo vytvárí. "K infekci dochází, když ve spodní cásti stromu odumírají vetve, nebo když se vetve zlomí pod tíhou námrazy ci snehu. Schopnost pusobit hnilobu má jen sekundární mycélium, jež vzniká díky prítomnosti spór obou pohlaví. Poranenou vetví se dostává do kmene, kde se šírí prevážne nahoru. Posléze se objevují plodnice...," poucil prof. Cerný prítomné. Jak uvedl, ohnovec borový je nejrozšírenejší tam, kde borovice rostou dlouhodobe.To je práve hradecký prípad, nebot borovice je zdejším puvodním druhem.

Jediné možné rešení

Co delat, aby se škodlivost parazitické houby snížila? "Kácet prestárlé napadené stromy," radí prof. Cerný. Podle jeho názoru se u porostu starších 130 let dá ocekávat až 50procentní napadení. Pri skácení se odhalí, že napohled krásná drevní hmota poslouží leda jako palivové dríví. Znicí-li se zdroje infekce, sníží se možnost šírení houby. "Vím, pro taková opatrení nenajdete u každého pochopení. Jde však o nezbytné kroky, jejichž výsledkem po rade let bude zdravý les," rekl hradeckým lesníkum expert.


Zdroj: Hradecké noviny, 2. 8. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:25