Agris.cz - agrární portál

Tržní produkce ryb poklesne letos o 275 tun

1. 8. 2000 | ČTK

Odhadovaná tržní produkce ryb poklesne z lonských 18 775 tun na letošních 18 500 tun. Duvodem je podle ministerstva zemedelství (MZe) hlavne letošní sucho.Presto se však chovatelé shodují na zastavení propadu výroby ryba dokonce naznacují zacátek budoucího obratu

Rekl to Jaroslav Oplt z odboru zemedelské výroby MZe.

Jarní sucho se promítlo do produkce ryb zejména v oblastech s nejvyšším srážkovým deficitem, a to na Strakonicku a jižní Morave. Sucho zde zpusobilo zvýšený úhyn ryb a nárust nákladu chovatelu spojených s presuny ryb a cerpáním vody. I pres stabilizaci produkce ryb však pokládají odborníci za perspektivní do budoucna pouze zpracování ryb. Duvodem je snižující se spotreba ryb v Evrope obecne a nasycenost trhu s živými rybami. Na budoucí stagnaci výroby ryb se podle Oplta podílí i stále klesající cena výrobcu.

Podle údaju Ceského statistického úradu byla cervnová cena 50,10 koruny za kilogram kapra první jakosti, pricemž ve stejném mesíci predchozího roku se kapr prodával za 55,19 koruny. Spotreba ryb v CR se pohybuje na úrovni peti kilogramu na osobu za rok, z cehož sladkovodní ryby ciní asi jeden kilogram a morské ctyri kilogramy vcetne olejovek. V prumeru zemí Evropské unie prevažuje spotreba morských ryb a na osobu pripadá 17 kilogramu. Mezi jednotlivými zememi jsou však výrazné rozdíly.


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 22:49