Agris.cz - agrární portál

Už i geneticky upravované pivo?

1. 8. 2000 | Hospodářské noviny

Dánský pivovar Carlsberg uvažuje o genetické modifikaci vlastních kvasinek Saccharomyces carlsbergensis, jež by zdokonalila chuť moku. Při vaření piva vzniká etanol a množství méně zastoupených látek, z nichž některé chuti piva prospívají a jiné nikoli. Nový kmen kvasinek Carlsberg by měl zamezit vzniku sirníků. Některé z nich jsou však žádoucí, neboť překrývají "vyčpělou" chuť piva. Pivovar tedy uvažuje o výrobě ležáku ve dvou várkách. Kvasnice jedné z nich by produkovaly mnoho sirníků, kvasnice druhé žádné. Scelováním obou várek by se pak dosáhlo optimální chuti moku. Otázkou nicméně zůstává, zda by se pro geneticky upravované pivo vůbec našel nějaký trh.


Zdroj: Hospodářské noviny, 1. 8. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 19:51