Agris.cz - agrární portál

Kužvart chce o vodní zákon bojovat dál

28. 7. 2000 | ČTK

Ministr životního prostredí Miloš Kužvart (CSSD) se nehodlá smírit se stredecním rozhodnutím vlády ve sporu o kompetence v nakládání s vodami. Kabinet v návrhu vodního zákona prisoudil vetšinu sporných kompetencí ministerstvu zemedelství. "Rozhodnutí je v rozporu s volebním programem strany a v rozporu se systémovým pojetím ochrany životního prostredí,j ak ho prosazuje Evropská unie," rekl Kužvart novinárum a zduraznil, že v boji za "vodní" kompetence bude pokracovat na pude parlamentu.

Volební program CSSD ke kompetencím v nakládání s vodami ríká, že v péci o prírodní zdroje (lesy, vodu, horninové prostredí) dává CSSD prednost jejich funkcím mimoprodukcním -ekologickým. "Proto budeme usilovat o návrat nehospodárských kompetencí v oblastech lesního a vodního hospodárství zpet na ministerstvo životního prostredí," uvádí Kužvartem casto citovaný dokument.

Resortu zemedelství mají pripadnout na základe stredecního rozhodnutí vlády všechny sporné kompetence návrhu vodního zákona s výjimkou ochrany pred povodnemi, kterou má zajištovat ministerstvo životního prostredí. Úrad ministra Jana Fencla tak má podle návrhu povolovat nakládání s povrchovými a podzemními vodami, což je podle Kužvarta z hlediska ochrany prírody absurdní tak, jako kdyby ministerstvo prumyslu a obchodu melo podobné kompetence v oblasti ovzduší.

Ministerstvo zemedelství má rozhodovat také o tom, zda vodní tok, jehož koryto se prirozeným zpusobem zmenilo, má být vrácen do puvodního stavu. Resort zemedelství bude pusobit i v oblasti mimorádných opatrení. Vládní návrh vodního zákona bude predložen Poslanecké snemovne, která jej zacne projednávat pravdepodobne v zárí. Fencl po stredecní schuzi kabinetu uvedl, že vláda svým rozhodnutím posílila nehospodárské kompetence ministerstva životního prostredí, Kužvart tvrdil pravý opak.


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:09