Agris.cz - agrární portál

Výrobce bionafty Energea chce daňové zvýhodnění

27. 7. 2000 | Hospodářské noviny

Výrobce bionafty Energea chce daňové zvýhodnění použitých fritovacích olejů

Novelizací zákona o spotřebních daních se cítí být zaskočena společnost Energea CZ, s. r. o., která ve Svinišťanech u Jaroměře jako jediná v republice zpracovává použité fritovací oleje na bionaftu, a to od poloviny roku 1998. Firma v loňském roce zpracovala 1200 tun fritovacích olejů, které sbírá například ze stravovacích zařízení typu McDonald's.

Jak pro HN uvedl jednatel společnosti Milan Holub, naše legislativa definuje bionaftu pouze z řepkového oleje. Přitom výchozí surovina pro její výrobu - metylester - se dá stejně dobře vyrobit i z použitých fritovacích olejů, které jsou stejně ze 70 procent řepkového původu.

Podle odhadů v ČR ročně končí asi 90 000 tun použitých fritovacích olejů jako odpad v kanalizaci nebo volné přírodě, upozornil Holub.

Od 1. ledna 2000 po novelizaci zákona o spotřebních daních firma celou produkci vyváží do Rakouska, kde díky úlevám na daních je spotřebitelská cena litru tohoto paliva zhruba 16 korun. Na domácím trhu vychází cena, včetně DPH a spotřební daně, na zhruba 30 korun.

"Je to paradoxní situace, suroviny nakupujeme s DPH 5 %, ale namíchanou bionaftu, protože není výhradně z řepkového oleje, bychom museli zatížit 22 procenty DPH. K tomu je nutno navíc připočítat 8,15 Kč spotřební daně," vysvětlil Holub.

Na otázku HN, proč není zpracování fritovacích olejů zvýhodněno, nebyl na Ministerstvu životního prostředí nikdo ochoten odpovědět. Pouze jedna pracovnice, která neuvedla jméno, sdělila, že se od ledna použité fritovací oleje dostaly do tzv. zeleného seznamu mezi volně obchodovatelné odpady. "Je to velmi dobrý podnikatelský projekt, ale naše ministerstvo může dotovat pouze nepotravinářské využití zemědělské produkce," sdělil Jiří Felčárek z tiskového oddělení Ministerstva zemědělství.

V zemích EU je zpracování použitých fritovacích olejů věnována v současné době velká pozornost. Původně se tento odpad používal do krmných směsí, avšak když se objevila nemoc šílených krav a dioxiny v potravinách, bylo toto využívání zakázáno. Nyní se v sousedním Německu zpracovává projekt na recyklaci 80 000 tun olejů ročně.

"Věříme, že se změní i naše legislativa," uvedl Holub. Proto firma plánuje investovat několik miliónů korun do rozšíření kapacity linky, která bude energeticky úplně soběstačná a ročně zpracuje 4500 tun použitých rostlinných olejů.


Zdroj: Hospodářské noviny, 27. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:06