Agris.cz - agrární portál

Tchecomalt Group zahájila nákup řepky, ječmene a pšenice

25. 7. 2000 | ČTK

Potravinářská skupina Tchecomalt Group dnes oznámila, že do poloviny července vykoupila od zemědělců prvních 30 000 tun řepky olejné z letošní sklizně a nyní zahajuje výkup jarního ječmene a ozimé pšenice. Celkem letos hodlá Tchecomalt Group nakoupit 380 000 tun sladovnického ječmene a 120 000 tun řepky. Smluvně má skupina toto množství zajištěno a zemědělcům již vyplatila zálohy 427 milionů korun. Informoval o tom vedoucí marketingu a.s. Tchecomalt Group Václav Tomek.

"Suché jarní období výrazně poznamenalo letošní sklizeň a deště v období sklizně budou mít určitě vliv na množství a kvalitu. Věříme však, že se nám podaří nakoupit většinu nasmlouvaného množství v uspokojivé jakosti, abychom naplnili smluvní vztahy s našimi odběrateli," uvedl Tomek. Financování nákupu skupina Tchecomalt Group zajišťuje z vlastních prostředků a provozními úvěry u bank.

Podle ředitele divize zemědělských služeb Tchecomalt Group Jaroslava Faltýnka však potravinářské skupině způsobil problémy se zajištěním navýšení provozního financování ve sklizni nedávný prodej Investiční a Poštovní banky Československé obchodní bance. "ČSOB znovu posuzuje všechny úvěrové případy jako nové a chce je znovu analyzovat. Navýšené provozní financování mělo zrychlit nákup vybraných komodit a jeho pozastavení bohužel přišlo v nejméně vhodnou dobu. Smluvní vztahy k zemědělcům z naší strany však opět naplníme a zemědělcům jako obvykle zaplatíme v nově dohodnutých termínech," uvedl Faltýnek.

Skupinu Tchecomalt Group, jejíž vlajkovou lodí jsou Obchodní sladovny Prostějov, tvoří 17 akciových společností. Tchecomalt Group je největším tuzemským výrobcem sladu, významným producentem krmných směsí a obchodníkem s osivem a dalšími zemědělskými komoditami. V roce 1999 skupina Tchecomalt Group nakoupila 274 000 tun ječmene a 80 000 tun řepky, kterou dodala především olomouckému Milu a ústecké Setuze. Zhruba 60 procent vyrobeného sladu prodala loni skupina Tchecomalt Group do zahraničí a k jejím tuzemským odběratelům patří řada domácích pivovarů.


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 10:03