Agris.cz - agrární portál

Tetřevec na tetřívčím tokaništi

26. 6. 2000 | Svět myslivosti

Letošní sedmé číslo časopisu Die Pirsch přináší obsáhlou fotoreportáž získanou na tetřívčím tokaništi ve Švédsku. Tok tetřívků zde narušil tetřevec - kříženec tetřeva s tetřívkem. Jeho otcem bývá nejčastěji tetřívek, protože ošlapání tetřívčí slípky tetřevem, který je pětkrát těžší, je téměř nemožné. Tetřevec má vzhled tetřeva a jeho tatrč není lyrovitá. V jeho zbarvení převládají rezavé tóny a hlas je skřípavý. Jistě existují i tetřevci samičího pohlaví, ale ti ucházejí pozornosti.

Oběma reportérům, M. Frenzlovi a K. Wothemu, se podařilo na pětiminutovém videozáznamu zachytit souboj tetřevce s tetřívkem, který se mu postavil na odpor. Silnější tetřevec ho však usmrtil a klovcem mu oddělil hlavu od těla. Tokající tetřevec se pokusil o ošlápování tetřívčí slepičky, avšak bez úspěchu. O kus dále narušeně pokračoval tok dalších tetřívků.

Videozáznam chování tetřevce je unikátní, protože i jeho fotografické snímky jsou vzácností.


Zdroj: Svět myslivosti, 26. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 03:42