Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: Je možné zdražení potravin o deset i více procent

24. 7. 2000 | ČTK

Hlavácek: Je možné zdražení potravin o deset i více procent

Spotrebitelské ceny nekterých potravin by se mohly zvýšit o deset, 15 i více procent. V diskusním poradu Ceské televize "V pravé poledne" to pripustil prezident Agrární komory Václav Hlavácek. "My jsme o 25 až 50 procent s cenami níž, než jsou naši kolegové v EU a to je problém, s kterým se tato spolecnost bude muset vyporádat," vysvetlil s tím, že spotrebitelé se nemusí niceho drastického obávat, protože zvyšování cen by melo probíhat postupne.

Jak doplnil, za rok 1999 došlo k poklesu tržeb v zemedelství v prumeru o 25 až 30 procent, což predstavuje více než 11 miliard korun. "Tento objem financních prostredku, který zemedelcum chybí, venovali našemu spotrebiteli," uvedl.

Dalším duvodem ocekávaného zvýšení cen jsou podle zemedelcu vedle nízké lonské cenové úrovne také nižší výnosy z letošní sklizne zpusobené jarním suchem. Zvýšení spotrebitelských cen zemedelských výrobku letos na podzim odborníci predpovídají v souvislosti s rustem cen zemedelské výroby. Ty se v cervnu mezirocne zvýšily o 15,9 procenta a do spotrebitelských cen se promítají s nekolikamesícním zpoždením.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 19:15