Agris.cz - agrární portál

Vláda rozhodne o vodním zákonu

24. 7. 2000 | ČTK

Vláda na svém středečním zasedání rozhodne o návrhu zákona o vodách. Vyplývá to z programu schůze kabinetu, který je dostupný na Internetu. Tato předloha vyvolala kompetenční spor mezi ministry zemědělství Janem Fenclem a životního prostředí Milošem Kužvartem o to, kdo z nich bude vykonávat státní dozor v této oblasti. Ústřední vodosprávní úřad, který bude státní dozor vykonávat, vláda přiřkla do působnosti ministerstva zemědělství již 15.května. Současně Fenclovi a Kužvartovi uložila, aby návrh zákona o vodách v tomto smyslu do 21. července společně přepracovali.

Cílem navrhované právní úpravy je nahradit dosavadní právní normy týkající se vod, které jsou nyní obsaženy ve třech zákonech a v řadě podzákonných předpisů. Návrh vychází z dosavadní právní úpravy a zahrnuje předpisy evropských společenství, a to i s ohledem na novou koncepci vodní politiky projednávanou v Evropské unii. Řeší především právní vztahy k povrchovým a podzemním vodám jako k přírodnímu zdroji, stanoví podmínky pro jejich využívání a ukládá povinnosti právnickým i fyzickým osobám v souvislosti s jejich ochranou. Pamatuje rovněž na poplatky za odběr povrchových vod a za vypouštění vod odpadních do vod povrchových a řeší i problematiku takzvaných hraničních vod s ohledem na mezinárodní smlouvy.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:19