Agris.cz - agrární portál

Klatovské rybářství zahájilo podzimní výlovy rybníků

29. 9. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 29.9.1999

Klatovské rybářství zahájilo podzimní výlovy rybníků

Akciová společnost Klatovské rybářství zahájila v těchto dnech podzimní výlovy rybníků. Generální ředitel společnosti Jaroslav Průcha dnes řekl, že úkolem klatovských rybářů je vylovit celkem 275 rybníků, z toho 52 rybníků s tržní rybou.

Průcha předpokládá vyprodukovat 600 tun tržních ryb, především kaprů, z toho 30 tun by měly být vedlejší druhy ryb štika, candát, maréna a tolstolobik. Zahájení podzimních výlovů letos zpozdilo teplé počasí, ale i nedostatek vody vlivem suchého léta. Hlavní sezóna rybářům nastane od října do začátku listopadu, kdy budou rybníky vydávat svou roční produkci. Velký zájem o ryby je i v sousedním Německu, kam Klatovské rybářství prodá ročně polovinu produkce. Zákazníci v zahraničí podle Průchy preferují kapra do 1,5 kilogramu na rozdíl od tuzemských, kteří především na vánoce kupují kapry v průměru o jeden kilogram těžší. Klatovské rybářství zahájilo koncem loňského roku provoz nové rybí zpracovny, které je schopná ročně zpracovat přes 200 tun ryb. V současné době zpracovává 15 tun ryb za měsíc. Náklady na rekonstrukci si vyžádaly 15 milionů korun.

Provoz podle veterinárních požadavků EU získal certifikát na prodej do zahraničí a během letošního roku by rybáři chtěli zahájit pravidelný export rybích výrobků do západní Evropy. Na domácím trhu jsou kromě tradičních odběratelů i řetězce Delvita, Kaufland a plzeňský hypermarket Carrefour. V loňském roce přesáhla produkce ryb 760 tun, z čehož bylo 666 tun kaprů a necelých 100 tun pstruhů a sivenů. Kromě ryb společnost vyprodukovala 308 tun kuřat a 850 tun jatečných kachen. V oblasti chovu drůbeže rybáři vylíhli i 22 tisíc divokých kachňat pro potřeby mysliveckých sdružení.


Zdroj: ČTK, 29. 9. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 12:58