Agris.cz - agrární portál

Stock distribuuje whisky Cutty Sark

28. 9. 1999 | Zemědělec

Agrární noviny (Agroweb) 28.9.1999

Stock distribuuje whisky Cutty Sark

Na českém trhu se loni prodalo celkem asi 80 milionů litrů lihovin. Podle typu nápojů měla největší zastoupení - 26 % - vodka, dále hořké a bylinné likéry (25 %) a rum (24 %). Z dalších nápojů to byly whisky a bourbony (7 %), ostatní likéry (6 %), ovocné destiláty (5 %), borovička a gin (4 %) a 3 % připadly na ostatní alkoholické nápoje.

První místo z tuzemských výrobců lihovin si na českém trhu drží Stock Plzeň - Božkov. Ten doposud prodával jen své vlastní výrobky. Nyní začíná distribuovat i skotskou whisky značky Cutty Sark. "Chceme využít naší fungující distribuční sítě, výborných kontaktů a důvěry maloobchodu i velkoobchodu a během 3 let dostat tento výrobek mezi 5 nejprodávanějších značek whisky u nás," řekl generální ředitel firmy Martin Petrášek.

Whisky je ve světě druhým nejprodávanějším typem alkoholických nápojů (23 %). Jde o tradiční výrobek s dlouhou historií: "V roce 1994 měla výroba whisky ojedinělé výročí, a to 500 let doložené výroby ve Skotsku," upřesnil ředitel. Nejrozšířenějším alkoholickým nápojem ve světě je podle Petráška stejně jako u nás vodka, která zaujímá 25 % trhu. "Velkou spotřebu vodky však představují hlavně neznačkové vodky, které se konzumují v zemích bývalého Sovětského svazu," upozornil Petrášek.

Přestože současná ekonomická situace našeho státu a jeho obyvatel značkovým výrobkům podle Petráška příliš nepřeje, patří český trh (ačkoli zatím představuje pouze necelé 1 % světového trhu alkoholických nápojů) spolu s maďarským a polským k nejperspektivnějším v bývalém východním bloku. Whisky Cutty Sark se ročně prodá celkem kolem 18 milionů litrů. Ve světovém žebříčku alkoholických nápojů zaujímá 50. místo (pro srovnání: z našich lihovin se mezi prvními 100 umístil pouze Fernet Stock, a to na 73. pozici). Mezi světovými značkami whisky je na desátém místě.


Zdroj: Zemědělec, 28. 9. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:18