Agris.cz - agrární portál

EU nepovažuje jednání o cukru za uzavřené, ČR ano

20. 9. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 20.9.1999

EU nepovažuje jednání o cukru za uzavřené, ČR ano

Evropská komise považuje české celní opatření na dovoz cukru za nadále otevřenou otázku po právní stránce, zatímco ČR má zato, že byla uzavřena. Obě strany se však shodují v tom, že z hlediska vzájemného obchodu nepředstavuje zvýšené české clo uplatňované vůči všem zemím Světové obchodní organizace (WTO) významný problém.

"Po právní stránce se to musí dořešit. Evropská komise si přeje mít nakonec uspořádání, jež bude v souladu s asociační dohodou, se zvláštním, privilegovaným charakterem vzájemných vztahů," řekl v Bruselu zdroj obeznámený s jednáním na toto téma. Usoudil, že nynější úprava nemůže unii dlouhodobě vyhovovat, i když ji momentálně nepoškozuje. Náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek má naopak zato, že jednání o clu skončilo a ČR se nyní spolu s unií zaměřuje na zavedení tržního řádu cukru. O cenovém vyrovnání se jedná se sousedními zeměmi EU, s nadnárodními firmami, které s cukrem obchodují. Právě dohadování o zvýšení cla způsobilo, že se příprava tržního řádu urychlila.

"Měl by být připraven a projednán do konce roku, aby ho vláda mohla schválit, jakmile bude platit zákon o státním intervenčním fondu," řekl Zídek. "Zároveň se řeší právo zemědělců na zavádění takových tržních řádů, což je nedořešená legislativní otázka související také se zákonem o ochraně hospodářské soutěže." Tržní řád cukru po vzoru EU budou v ČR pomáhat zavádět experti komise i členských států. Posléze dojde na další plodiny a výrobky, pro něž platí v unii tržní řády. "Je to pro ně velmi důležité," uvedl Zídek. ČR zavedla od letošního 12. března vůči všem zemím WTO dočasné clo na dovoz cukru ve výši 141,3 procenta, vůči Polsku 120 procent. Evropská komise reagovala na zavedení ochranného cla původně dosti rozladěně. Česká vláda na svém zasedání 15. září potom vláda schválila návrh změny tohoto prozatímního opatření na opatření trvalé. Podle MZe budou stanoveny roční kvóty a celní sazba při dovozu cukru do ČR. Nařízení této změny ochranných opatření vydá ministerstvo financí a vláda jej v nejbližší době schválí. Hlavním důvodem opatření byl prudký nárůst dovozu levného cukru do ČR zejména z Polska v závěru loňského a počátkem letošního roku. Za čtvrté čtvrtletí 1998 (tedy první tři měsíce marketingového roku 1998/99) byl dovoz cukru vyšší než za celé poslední tři marketingové roky. Ve srovnání s posledním čtvrtletím 1997 vzrostl dovoz cukru v průběhu loňských posledních tří měsíců o 1089 procent. Dovozy tak podle šetření meziresortní komise způsobily ČR celkové škody asi 897 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 20. 9. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 16:41