Agris.cz - agrární portál

Agropol chce omezit akcionářská práva vlastníka Bionafty Mydlova

29. 8. 1999 | Zemědělec

Agrární noviny (Agroweb) 29.8.1999

Agropol chce omezit akcionárská práva vlastníka Bionafty Mydlovary

Jediným strategickým partnerem zadluženého podniku Bionafta Mydlovary mohou být její veritelé - temi nejvetšími jsou stát (MZe), IPB a akciová spolecnost Agropol. V rozhovoru pro Agrární noviny to po jednání se zástupci státu a minoritních akcionáru Mydlovar uvedl po jednání v prubehu mezinárodního agrosalonu Zeme živitelka predseda predstavenstva Agropolu Jirí Malúš.

Podle Malúše by se meli nejvetší veritelé zadluženého podniku dohodnout na restrukturalizaci financních toku i celé spolecnosti Bionafta Mydlovary tak, aby spolecnost neskoncila v konkurzu. Majoritním vlastníkem Bionafty je ale v soucasné dobe pardubická ITK Holding, které podnik uzavrít podle svého šéfa Zdenka Velechovského nechce a pro zajištení jeho provozu také zajištuje výchozí surovinu - repku. Bionafta má ale sta milionové dluhy.

"Chci dostat své peníze zpet, a pokud to nebude možné, tak se chci alespon aktivne podílet na provozu a za úcasti ostatních veritelu dosáhnout jejich postupného splacení," rekl AN Malúš. Jak dále uvedl, hodlá se proto sejít v nejbližší dobe s ministrem zemedelství Janem Fenclem a požádat jej o razantní omezení akcionárských práv stávajícího majoritního vlastníka. "Stát by mel být v tomto prípadu daleko aktivnejší než dosud," zduraznil Malúš s tím, že aktivovány by mely být i orgány cinné v trestním rízení tak, aby byla vyrešena trestní odpovednost lidí, kterí dnešní ekonomickou situaci Bionafty Mydlovary zavinili.


Zdroj: Zemědělec, 29. 8. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 17:19