Agris.cz - agrární portál

Čeští pěstitelé žampionů dosud nepokrývají potřeby trhu

29. 8. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 29.8.1999

Ceští pestitelé žampionu dosud nepokrývají potreby trhu

Pouze více než polovinu tuzemské poptávky po žampionech pokryje produkce ceských pestitelu techto nejoblíbenejších jedlých hub, která ciní 3500 tun rocne. Dalších asi 2500 tun žampionu se rocne dováží z Madarska a Slovenska. Na mezinárodním agrosalónu Zeme živitelka 99 to rekl predseda Svazu pestitelu jedlých hub CR Ivan Jablonský.

"Výroba a spotreba jedlých hub v CR je i ve srovnání se sousedními státy hluboko pod evropských prumerem. A to i presto, že dnes jsou pestované houby pevnou soucástí jídelnícku racionální výživy. Rocní spotreba žampionu na osobu je v CR pul kilogramu, ale napríklad v Polsku 1,5, v Madarsku dva, v Belgii a Nizozemsku tri a v Nemecku dokonce ctyri kilogramy," dodal. "Máme supermoderní výrobny žampionového substrátu, ale chybí pestitelé. Pritom treba sousední Madarsko z 20 000 tun žampionu, které rocne vyrobí, celou polovinu vyveze," pripomnel Jablonský. "Tvrdíme, že máme pro svou cinnost stejné klima, jako naši zemedelci. Vede-li se jim zle, nejsme na tom lépe," poznamenal. Pritom pestování jedlých hub podle jeho slov využívá uvolnené prostory zemedelské výroby, zajištuje celorocní zamestnanost a muže být pro pestitele i trvalým zdrojem penez. Navíc využívá a zhodnocuje nekteré odpady zemedelské výroby, slámu, kejdu a drubeží podestýlku, o které je jinak minimální zájem. Svaz pestitelu jedlých hub CR, který vznikl letos v dubnu, zastupuje zájmy pestitelu a propaguje spotrebu a pestování hub. Sídlo má v Praze.


Zdroj: ČTK, 29. 8. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:13