Agris.cz - agrární portál

Postupující koncentrace je hrozbou pro menší a střední české piv

4. 8. 1999 | Právo

Právo 4.8.1999

Postupující koncentrace je hrozbou pro menší a strední ceské pivovary

Stanislav Ptácník

Letos v cervenci varilo v Ceské republice pivo už pouze 52 pivovaru, když ješte pocátkem devadesátých let jich bylo podle Ceského svazu pivovaru a sladoven sedmdesát. Sedmnáct z nich bylo od roku 1990 uzavreno a zaniklo.

Nejhure po roce 1989 dopadly ty stredne velké pivovary, které se dostaly do sféry vlivu silných pivovarnických domažlický, chebský a stejný osud zrejme ceká i karlovarský pivovar. Pražské pivovary, ovládané britským Bassem, soustredily výrobu do dvou pražských pivovaru, Staropramen a Braník, a do Ostravaru, když uzavrely holešovický a vratislavický pivovar. Radegast v lonském roce ukoncil výrobu v pivovaru Most. Mezi zaniklými najdeme i pivovary, které v Cechách ci na Morave varily pivo po celá staletí bez ohledu na strídající se vládce a režimy.

Prezident Ceského svazu malých nezávislých pivovaru a spolumajitel pivovaru v Humpolci Stanislav Bernard prognózuje zánik dalších 12 až 15 pivovarum. Ohroženy jsou nejen malé pivovary s rocním výstavem do 200 tisíc hektolitru, ale i pivovary strední bez zavedené znacky a ofenzívního marketingu, zvlášte ve vztahu k obchodním retezcum. I pro pivo totiž platí, že není problém je vyrobit, nýbrž prodat.

Mnohým z pivovaru se presto darí vzdorovat silnejší konkurenci. Predpokladem je, že nabízejí kvalitní produkty a dobre se starají o marketing a odbyt. K takovým se dnes radí i Velkopopovický kozel ze skupiny Radegastu, s nímž to ješte pred nedávnem vypadalo všelijak a jenž do pololetí zvýšil výstav mezirocne o plných 37 procent. Uznání na pivních soutežích sklízejí mj. humpolecký Bernard, znojemský Hostan ci uherskobrodský Janácek. Dobre si vedou se i nekteré pivovary vlastnené mesty, napríklad Náchod ci Havlíckuv Brod.

Malé a strední pivovary zamestnávají nekolik tisíc lidí a v regionech mají svuj význam i z hlediska zamestnanosti. Podle Bernarda jedno pracovní místo v pivovarnictví vytvárí pet dalších míst v navazujících odvetvích, u dodavatelských, servisních ci obchodních firem. Nenahraditelným posláním malých pivovaru je i zachování ceského piva v jeho tradicní podobe, ale i z hlediska rozmanitosti jeho chutí. Kvuli nedostatku penez jim však u nás chybí vetší podpora ze strany mest a obcí, na rozdíl od Nemecka ci Belgie, kde tyto pivovary jsou považovány za chloubu regionu a svého druhu kulturní statek.

Novou kategorií v ceském pivovarnictví jsou tzv. restauracní minipivovary, jichž je v soucasnosti v provozu okolo triceti. Jejich podíl na tuzemské produkci piva je ovšem pri jejich rocním výstavu od 500 do 3000 hektolitru zanedbatelný.


Zdroj: Právo, 4. 8. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 23:50