Agris.cz - agrární portál

Potravinová pomoc Západu do Ruska není pro lidi, ale pro dobytek

20. 7. 1999 | Haló noviny

Haló noviny (Agroweb) 20.7.1999

Potravinová pomoc Západu do Ruska není pro lidi, ale pro dobytek

Za velice špatnou označují ruští činitelé kvalitu pšenice, kterou Rusku dodal Západ v rámci potravinové pomoci. Někteří z nich ji označují za kvalitní krmivo pro dobytek.

Pekárenské závody v několika oblastech se daly slyšet, že jsou nuceny mísit zrno z USA a zemí EU s vlastními zásobami vysoce kvalitní pšenice, aby z ní bylo možno péct chleba. Pšenice ze Západu "je ve skutečnosti kvalitním krmivem pro dobytek", cituje list Igora Opaljeva, náměstka ředitele společnosti OGO-Agroprom, která má na starosti část dodávek. Rusko má dostat v souladu s loni podepsanou dohodou o potravinové pomoci 1,7 milionu tun pšenice z USA a milion tun této obilniny od EU, a rovněž maso, kuřata a další produkty. Bývalý vicepremiér Gennadij Kulik, jenž dohodu ještě před svým květnovým sesazením dojednával, pro list uvedl, že USA plní kontrakt o dodávkách pšenice, kterou ministerstvo zemědělství klasifikovalo jako obilninu "třetí třídy", jež má být dostatečně dobrá ke konzumaci.


Zdroj: Haló noviny, 20. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 02:47