Agris.cz - agrární portál

ÚOHS uložil čtyřem zpracovatelům drůbeže pokuty po 20.000 Kč

20. 7. 1999 | ČTK

ÚOHS uložil ctyrem zpracovatelum drubeže pokuty po 20.000 Kc

BRNO 20. cervence (CTK) - Pokuty po 20.000 korunách ctyrem zpracovatelum drubeže potvrdil v odvolacím rízení predseda Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) Josef Bednár. Jednáním ve vzájemné cenové shode porušily zákon spolecnosti Drubežárský podnik Libuš, Integral Vrchovina, Moravskoslezské drubežárské závody PROMT a Jihoceská drubež.

"Pokracování v podobném jednání ÚOHS firmám zakázal," rekla dnes CTK mluvcí úradu Alena Mikleová.

Správní rízení podle mluvcí prokázalo, že jmenované podniky se letos v breznu setkaly na brnenském potravinárském veletrhu Salima a jednaly mimo jiné o zvýšení cen za chlazená a mražená kurata. Od 19. dubna mely cinit minimálne 54 Kc/kg mraženého a 56 Kc/kg chlazeného kurete. K tomuto datu pak každý ze zpracovatelu požadoval od obchodních retezcu smluvené ceny.

"ÚOHS kvalifikoval tento postup jako nepovolené jednání ve vzájemné cenové shode," doplnila Mikleová. Úrad tedy netrestal samotné zvýšení cen nebo jejich návrh. Snahu o vyšší ceny pak považuje za legitimní prostredek jednotlivých firem k dosažení zisku. O cene zboží však musí každý subjekt rozhodovat samostatne a nezávisle.

Soutežní úrad vyšetril, že zpracovatelé drubeže sice vetšinou navrhovaných cen nedosáhli, ale zvýšení nákupních cen spolecným postupem docílili. Pro spotrebitele tak chlazená a mražená kurata plošne podražila.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 20. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 04:44