Agris.cz - agrární portál

Evropská komise rozhodnutí Američanů hluboce lituje

19. 7. 1999 | ČTK

Evropská komise rozhodnutí Americanu hluboce lituje

BRUSEL 19. cervence (CTK) - Dnešní rozhodnutí Spojených státu uvalit na vybrané potravinárské zboží vcetne veprového a hovezího masa z Evropské unie vysoká sankcní cla je podle komisare EU pro zemedelství Franze Fischlera politováníhodné. "Na tuto zprávu reaguji s hlubokou lítostí. Nezpochybnuji, že na to Spojené státy mají právo, ale nerozumím tomu," prohlásil komisar na tiskové konferenci po schuzce ministru zemedelství EU.

Úrad americké obchodní zmocnenkyne dnes oznámil, že vybrané zboží z Evropské unie bude pri dovozu do Spojených státu podléhat vysokým sankcním poplatkum, jejichž úhrnná výše dosáhne 116,8 miliónu dolaru rocne. Nejvíce bude postižena Francie, Nemecko, Itálie a Dánsko, které mají pri rozhodování o dovozu hovezího masa do unie hlavní slovo. Opatrení se tak dotkne napríklad dovozu lanýžu, sýra Roquefort, paštiky z husích jater, pražené cikorky anebo horcice.

Spojené státy sáhly k sankcním opatrením poté, co Evropská unie odmítla zrušit svuj deset let trvající zákaz na dovoz hovezího masa pocházejícího z dobytka krmeného umelými rustovými preparáty. Cinitelé v EU nejcasteji argumentovali nebezpecím negativního dopadu na lidské zdraví vcetne nebezpecí vzniku rakoviny, avšak americtí vedci ani predstavitelé WTO nikdy žádné závady tohoto druhu nezjistili. Spojené státy proto stále trvají na tom, že jejich hovezí maso je bezpecné.

Fischler zároven zopakoval, že v hovezí válce EU považuje za nejlepší rešení navrhované odškodnení, které by mohlo být realizováno napríklad formou zjednodušeného prístupu na trh Evropské unie pro ostatní americké výrobce. "Sankce jen omezí obchod. Producenti hovezího z toho mít žádný užitek nebudou. Stále si myslím, že bude lepší jednat o kompenzaci," uzavrel Fischler.

spr bm


Zdroj: ČTK, 19. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:16