Agris.cz - agrární portál

Spojené státy uvalí vysoká sankční cla na dovoz masa z EU

19. 7. 1999 | ČTK

Spojené státy uvalí vysoká sankcní cla na dovoz masa z EU

WASHINGTON 19. cervence (CTK) - Veprové a hovezí maso, stejne jako nekolik dalších potravinárských výrobku pocházejících ze zemí Evropské unie, bude pri dovozu do USA podléhat vysokým celním poplatkum, ke kterým Spojené státy sáhnou v reakci na zákaz Bruselu nedovolit na svém území producentum z USA prodej hormonálne ošetreného masa. Ve Washingtonu to dnes oznámili cinitelé ministerstva obchodu.

Úrad obchodní zmocnenkyne sdelil, že na dovoz veprového a hovezího masa z EU bude v rámci sankcních opatrení ve výši 116,8 miliónu dolaru rocne uvaleno s platností od 29. Cervence 100procentní clo. Z ostatních potravinárských výrobku se toto opatrení dotkne napríklad lanýžu, sýra Roquefort, paštiky z husích jater, pražené cikorky, horcice, cokolády anebo malinové marmelády.

Seznam výrobku, na které se budou sankce vztahovat, byl zverejnen již v pondelí, tedy jen nekolik dnu poté, co Svetová obchodní organizace (WTO) dospela k názoru, že Spojené státy mohou k sankcním opatrením sáhnout. Celkovou výši navrhovaných opatrení však arbitráž WTO snížila zhruba na polovinu, zatímco USA puvodne organizaci žádaly o udelení souhlasu k prijetí sankcních cel ve výši 202 miliónu USD.

Spojené státy vedly zhruba deset let s Evropskou unií neúspešný boj ohledne prístupu na trh pro americké farmáre, kterí do unie chteli dovážet maso z dobytka krmeného umelými rustovými preparáty. Predstavitelé EU však dovoz z USA blokovali vzhledem k obavám z možného nebezpecí, které by hormonálne ošetrené maso mohlo predstavovat pro lidský organismus. Americtí vedci i predstavitelé WTO však na mase žádné závady ani skrytá nebezpecí nikdy neobjevili.

Z celkové cástky 116,8 miliónu dolaru, kterou chtejí Spojené státy Evropskou unii potrestat, tak po 24 procentech pripadne na Francii a Nemecko, zatímco v prípade Itálie bude tento podíl cinit 21 procent a u Dánska 15 procent. Americané se rozhodli potrestat práve tyto ctyri zeme, protože ty ovlivnují rozhodování ohledne dovozu hovezího masa do EU nejvíce. Naopak trestu se vyhnula Británie, protože postoj Spojených státu nakonec uznala a podporila.

Ze zmínených 116,8 miliónu dolaru tak zhruba 30 miliónu pripadne na veprové maso, které se do USA dováží rovnež prevážne ze zmínených ctyr zemí.

spr bm


Zdroj: ČTK, 19. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:31