Agris.cz - agrární portál

Jihočeské mlékárny snížily ode dneška nákup mléka o 11 procent

19. 7. 1999 | ČTK

Jihoceské mlékárny snížily ode dneška nákup mléka o 11 procent

CESKÉ BUDEJOVICE 19. cervence (CTK) - Jihoceské mlékárny (JCM) snížily ode dneška denní nákup mléka zhruba o 11 procent, což predstavuje asi 178.000 až 180.000 litru. CTK to rekla mluvcí JCM Dana Marková. Spolecnost tak reaguje na podmínky Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) z 29. cervna, podle nichž mohou získat podporu exportu pouze ty mlékárny, které vyvezou více než 50 procent nakupovaného mléka.

Generální reditel JCM Milan Teplý minulý týden na tiskové besede uvedl, že tuto podmínku splnují pouze ctyri mlékárny v CR. "Mlékárna jako jsou Jihoceské mlékárny, která vykoupí 1,45 miliónu litru a v podobe ruzných výrobku vyváží približne 500.000 litru denne, se tohoto systému podpory exportu zúcastnit nemuže," rekl Teplý s tím, že podobne na tom je i rada dalších dlouhodobe zavedených exportéru.

Podle neho se snížení nákupu bude v prípade 150.000 litru mléka týkat clenu Mlékarských družstev Jih a Stred, zbytek pripadá na dodavatele z rad neclenu mlékarských družstev. Teplý ocekává, že rozhodnutí SFTR posílí mlékárny, které neplatí, protože zemedelci nebudou mít šanci uplatnit produkci u tech zpracovatelu, kterí platí podle platebních podmínek.

Mluvcí JCM dnes CTK rekla, že nejvetší zpracovatel mléka v zemi pripravuje postupné zvýšení cen nekterých výrobku. "V podstate se jedná o návrat k cenám lonského roku. Zvýšení cen se bude týkat hlavne másla, trvanlivého mléka a eidamu," vysvetlila Marková.

Jakub Sekyra nol


Zdroj: ČTK, 19. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:35