Agris.cz - agrární portál

Právo: Mlékárny se chystají zdražovat své výrobky

17. 7. 1999 | ČTK

PRAHA 17. července (ČTK) - Současná situace na trhu s mlékem po zavedení minimální výkupní ceny 7,80 Kč za jeden litr povede ke zdražení mléka a mléčných výrobků pro spotřebitele. S odvoláním na informace získané od zpracovatelů mléka to uvádí dnešní Právo.

Například Jihočeské mlékárny (JČM) připravují zdražení například trvanlivého mléka, másla a sýrů. Jak Právu sdělil obchodní ředitel JČM Jan Stehlík, zvýšení cen nebude skokové a nepřesáhne deset procent.

Také Olma Olomouc, druhý největší český zpracovatel mléka, zdraží podle slov generálního ředitele společnosti Jiřího Gavendy mléčné výrobky o 20 až 25 procent. "Ceny se prostě musí dostat tam, kam patří. Vždyť momentálně jsou na úrovni roku 1994," řekl Právu Gavenda. Olma snížila výkup mléka o sedm procent.

Vzhledem k tomu, že Jihočeské mlékárny zaujímají s Olmou největší podíl na trhu, je možné, že je budou následovat i ostatní zpracovatelé. Podle mínění některých odborníků by nemusely vzrůst jogurtů, dalších šlehaných či zakysaných výrobků a tvarohu, informuje Právo.

nlm


Zdroj: ČTK, 17. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 08:53