Agris.cz - agrární portál

MZe bude plně dotovat export deseti mlékárnám

16. 7. 1999 | ČTK

(zpráva je rozšířena o 6. odstavec)

PRAHA 16. července (ČTK) - Mlékárna Švábenice, Povltavské mlékárny Sedlčany, Krkonošská sýrárna Jičín, Mlékárna Kyjov, Jihlavské mlékárny, Mlékárna Olešnice, Mlékárna Hlinsko, PROMIL Nový Bydžov, NAMARA Praha a HEINZ-PMV Zábřeh jsou společnostmi, které mají možnost plné dotace exportu svých produktů v rámci regulace trhu s mlékem. ČTK o tom dnes informoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář s tím, že dotace činí 3 Kč na litr mléka.

"Ve výběrovém řízením pro zařazení do regulace trhu byl brán v potaz účel regulace trhu mléka, kterým je realizace vývozu mléka zahrnující jak tukovou složku, tak i plazmu. Z podkladů dodaných mlékárnami vyplývá, že těchto 10 nejvíce exportujících mlékáren má možnost plné dotace exportu," uvedl Kovář.

Zbývající mlékárny mohou své požadavky podle něj uplatnit přes Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF).

O regulaci trhu s mlékem rozhodla Rada Státního fondu tržní regulace v zemědělství (SFTR), když od 15. července letošního roku pro veškeré vykupované mléko v ČR zavedla minimální nákupní cena 7,80 Kč za jeden litr. Současně rozhodla, že ze svých zdrojů podpoří export čtyř komodit, a to másla, sušeného odstředěného mléka, sušeného plnotučného mléka a kondenzovaného mléka těm mlékárnám, jejichž export činí více než 50 procent mléka nakupovaného od zemědělců.

PGRLF dále poskytne dotaci úroků provozních úvěrů, s nimiž operují mlékárny, které exportují alespoň deset procent nakupovaného mléka.

"O dotace úroků ze všech provozních úvěrů nově zavedeného programu PGRLF 'Export-Mléko' mohou žádat všechny mlékárny včetně těch, které čerpají subvence ze SFTR. Součet dotací ze SFTR a PGRLF však nemůže překročit stanovenou hranici 3,12 Kč na litr exportovaného mléka," uzavřel Kovář.

kri mha


Zdroj: ČTK, 16. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 21:15