Agris.cz - agrární portál

Mattoni popřela výskyt ropných látek a podá trestní oznámení

16. 7. 1999 | ČTK

KYSELKA (okres Karlovy Vary) 16. července (ČTK) - Trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z úmyslného poškození spotřebitele a výrobce, z úmyslného způsobení značné škody a z šíření poplašné zprávy se rozhodla podat společnost Karlovarské minerální vody (KMV) poté, co televize Nova odvysílala ve čtvrtek informaci, že se v láhvi minerální vody Mattoni vyskytly ropné látky. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel KMV Jan Husák.

Odmítl možnost, že se ropné produkty dostaly do skleněných lahví při plnění nebo následně kdekoli v areálu závodu. "Ve výrobním procesu se ropné produkty neobjevují. Víme pouze o jednom vzorku, který údajně tyto látky obsahoval, ale protože byla láhev otevřená, nevíme, co se s ním stalo, než byl v laboratořích analyzován," uvedl.

"Odebírali jsme vzorky ochucené limonády, čaje, stolní vody, Magnesie a Mattoni. Jejich rozbory nepotvrdily znečištění ropnými látkami," sdělil ČTK vedoucí odboru kontroly České zemědělské a potravinářské inspekce Václav Novák. Doplnil, že kontrolu minerálek bude provádět ve zvýšené míře.

Ředitel společnosti HBSW Václav Benedikt se obává možnosti z podobného nařčení výrobků jeho firmy, která je producentem Dobré vody, neboť HBSV je majetkově propojena s KMV prostřednictvím nizozemského holdingu Ronaldsay. Benedikt nevyloučil, že šlo o tah konkurenční společnosti Korunní, která je kapitálově spojena s Novou. "Pokud je to cílená záležitost Novy, pak nás napadají známé souvislosti," řekl.

Dalibor Balšínek, ředitel sekce tisku České nezávislé televizní společnosti (ČNTS), která zpravodajství Novy vyrábí, označil podobná obvinění za naprosto absurdní. Připomněl, že to byla právě ČNTS, která poukázala na údajné nesrovnalosti okolo Korunní kyselky.

Podle názoru ČNTS, která je ve sporu s držitelem licence CET 21, zvýhodňoval ředitel CET 21 Vladimír Železný Korunní kyselku, a tím měl připravit ČNTS o peníze z reklamy.

Benedikt podotkl, že okresní hygienik doporučil zastavit výrobu pomerančové minerálky Korunní v PET lahvích poté, co následkem její konzumace onemocnělo ve Slaném dítě.

O výskytu ropných látek v "Mattonce" informovalo v uplynulých dnech Novu několik konzumentů, kteří hovořili o naftovém zápachu.

Miroslav Molčík jd kš mal


Zdroj: ČTK, 16. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 07:46