Agris.cz - agrární portál

Coca Cola investuje do závodu v Bosně 23 miliónů USD

16. 7. 1999 | ČTK

SARAJEVO 16. července (ČTK) - Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca Cola Beverages investuje 44 miliónů německých marek, tedy 23 miliónů dolarů, do válkou zničeného závodu v Hadžiči na produkci nealkoholických nápojů. Americký gigant získal podle svého prohlášení tento závod, který se nachází na okraji Sarajeva, již minulý týden.

Tato investice je jednou z největších investicí do poválečné Bosny. Coca Cola chce proměnit závod v Hadžiči na své ústředí pro Bosnu, řekl výkonný ředitel firmy Coca Cola Beverages Central Europe Pat Smyth. Coca Cola koupila závod, který před bosenskou válkou využívala slovinská firma k distribuci výrobků Coca Coly, ve veřejné soutěži za 5,5 miliónu DEM. Společnost uvedla, že v Bosně již investovala 15 miliónů DEM do nákupů osobních automobilů, nákladních vozů a chladící techniky.

Coca Cola plánuje do sarajevského závodu zavést nové výrobní linky pro produkci osvěžujících nápojů ve vratných i nevratných láhvích, stejné jako zařízení na čištění vody. Smyth uvedl, že spotřeba výrobků Coca Coly po návratu firmy na bosenský trh v roce 1996 překvapivě vyskočila. Průměrná spotřeba výrobků Coca Coly na hlavu v Bosně příliš nezaostává za takovými trhy, jako jsou například ty ve Francii nebo Itálii, řekl Smyth. Společnost Coca Cola Beverages Bosnia-Herzegovina, která zaměstnává 180 převážně domácích zaměstnanců, dosud využívala prostory sarajevského pivovaru.

V Bosně by mělo dojít k privatizaci státního majetku, když by se měla prodat aktiva státu v celkové výši 26 miliard DEM. Podle Smythe byla koupě sarajevské továrny Coca Colou první historickou transakcí v dlouho očekávaném procesu bosenské privatizace, napsala dnes agentura Reuters.

dlj bm


Zdroj: ČTK, 16. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 03:06