Agris.cz - agrární portál

Rusko zachvátily požáry

16. 7. 1999 | ČTK

MOSKVA 16. července (zpravodajka ČTK) - Rusko zachvátily lesní požáry nebývalého rozsahu. Jen za dnešní den bylo zaznamenáno přes 760 ohnisek. Celkově hoří lesy na ploše více než 320.000 hektarů, přičemž počet ohnisek po celé zemi dosáhl 20.000. Loni bylo v polovině července v Rusku asi 14.500 lesních požárů. Oznámil to dnes Rosleschoz, výbor pro správu lesního hospodářství, s tím, že zvládat situaci je kvůli nesmírně vysokým teplotám stále obtížnější.

Kritická situace je kolem Moskvy a také ve Vladimirské, Tverské, Novgorodské a Leningradské oblasti, kde hoří lesy a rašelina. Další velké požáry sužují Irkutskou oblast a Krasnojarský a Chabarovský kraj na Sibiři. Na hašení požárů ve 42 oblastech bylo nasazeno přes sto letadel a vrtulníků, přes tisíc kusů další techniky a také více než 6000 lidí.

Ruský tisk dnes upozornil, že živel působí Moskvanům problémy s dýcháním. Dým z lesních požárů již pronikl do některých částí metropole, která téměř dva měsíce snáší vedra přes 30 stupňů Celsia. Na dnešek bylo oznámeno dokonce 37 stupňů, což by měl být rekord za posledního půlstoletí.

"Jelcin utekl z Rusi," napsal dnes deník Moskovskij komsomolec. Ruský prezident, který trávil dovolenou v Zavidovu asi 120 kilometrů od Moskvy, ve čtvrtek opustil své sídlo a přestěhoval se blíž k Moskvě, do rezidence Gorki-9. "Napolykal se dýmu a asi se chce nadýchat čerstvého vzduchu v blízkosti metropole. Zřejmě ale bude zklamán. K Moskvě se nebezpečně blíží dým z východní části Moskevské oblasti. 'Patron' si patrně bude užívat dovolené na jiném místě," napsal list. "Co ale budou dělat Moskvané? Nemají kam utéct," uvedl deník a dodal, že hoří také oblasti, kde mají obyvatelé ruské metropole obvykle své zahrádky a chaty.

Ve městě přitom podle odborníků sílí koncentrace ozónu. Lékaři radí, aby se lidé co nejméně vydávali do ulic. Hlavní hygienik Ruska, náměstek ministra zdravotnictví Gennadij Oniščenko dokonce dnes televizním divákům poradil, aby se ani nekoupali. "Koupat se, to není to nejpříjemnější v životě," uvedl. Upozornil, že v těchto horkých dnech zájemce o koupání čeká "mnoho nepříjemností". Poradil také Moskvanům, aby se "zdrželi emocionálních zátěží".

Podle Oniščenka není vhodné se šplouchat zejména v městských fontánách, kde je voda poměrně chladná. Prudké změny teplot totiž mohou přinést víc škody než užitku, zdůraznil.

Podle odborníků má 80 procent požárů v Rusku na svědomí lidský faktor. Oblíbené výlety Rusů do přírody jsou totiž spojeny s přípravou šašlyků a hojným popíjením alkoholu. Mnoho požárů vzniká právě kvůli neuhašenému ohni po přípravě pokrmu.

Loňské požáry způsobily v Rusku škody ve výši čtyř miliard rublů (přes 600 miliónů dolarů). Podle údajů Rosleschozu zaznamenává ruské lesní hospodářství podobné ztráty v několika posledních letech.

Alexandra Malachovská ros ank


Zdroj: ČTK, 16. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:56